Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 26 Mayıs’ta Van’ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı köyünde, yapılmak istenen mermer ocağına karşı eylem yapmak isteyen yurttaşlara yönelik, asker ve korucular tarafından havaya ateş açılmasını Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, hem Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın hem de Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi sundu.

’10 yıl önce de aynı şirketti’

Önergelerin köylülere ateş edilmesinin kabul edilemeyeceği ve sorumlular hakkında derhal soruşturma başlatılması gerektiği vurgulanırken, mermer ocağı açılmasının, halkın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı bitireceği vurgulandı. Önergede “Yurtbaşı köyünde yaşayan yurttaşlar, 10 yıl önce de aynı şirketin köylerine geldiğini, izinsiz olarak 3 ay gibi bir süre çalışma yaptıklarını, ancak Bakanlığa şikâyet ettikleri için çalışmaları durdurduklarını söylemişlerdir. Yapılan çalışmalar da şunu gösteriyor ki kurulacak olan herhangi bir maden, mermer ocağı halkın yaşam alanının içinde olmamalıdır. Özellikle mermer ve taş ocaklarında yapılan patlatmalar, kırma ve eleme, taşıma ve tıraşlama işlemleri hem ekolojiye ciddi zararlar vermekte hem de insan ve doğada yaşayan tüm canlıların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Oya’nın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelttiği sorular şöyle:

“* 26.05.2021 tarihinde Van’ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı köyünde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıkan halka ateş edilmesi emrini kim vermiştir? Halka ateş edilmesi talimatını verenler hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

* Jandarma ve korucular tarafından, ateş edilmesi sonucunda kaç kişi yaralanmıştır?

* Halkın en doğal hakkı olan yaşam alanına mermer ocağı istememesi suç mudur? Halk, bunu talep edince havaya ya da üzerlerine ateş edilmesindeki amaç nedir?

* Yurttaşlar, herhangi bir talebini dile getirmek istediğinde karşısında korucu, şirket ve jandarmanın silahlı saldırısı ile mi karşılaşacaktır? Bakanlık olarak, yetkililere bunların engellenmesi ve bir daha yaşanmaması için bir talimat verdiniz mi?”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yöneltilen sorular da şu şekilde:

“* Van’ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı köyünde, yapılmak istenen mermer ocağına ilişkin ÇED süreci başlatılmış mıdır? ÇED raporu verilmediyse şirket hangi yetki ile köye gelip, çalışma yapmak amacıyla köylülerin ağıllarını yıkmıştır?

* Yapılacak olan mermer ocağı hangi şirkete ihale edilmiştir? 

* Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köylülerin, 30’a yakın yıkılan ağıllarının bedelini bakanlık olarak tazmin edecek misiniz? 

* Yurtbaşı köyünde, 10 yıl önce şirketin çalışması durdurulmuşken yeniden başlatılmasının nedeni nedir?”