Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı kırsal Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesi’nde yapılmak istenen mermer ocağı için dozerle ahırları yıkılan köylülerin hayvanları dışarıda kaldı. Hayvanlarını dışarıda sağmak zorunda kalan köylüler, hayvanlarının ölmesinden kaygılı. 

KÖYÜ KURBAN EDİYORLAR

Mermer ocağının yapılmak istendiği alanda 26 ahırdan 8’inin kaldığını belirten Abdulmutalip Yüce, “Yakında onları da yıkacaklar. Güneşte duran hayvanlarımız büyük zarar görecek. Böyle devam ederse en az 50 hayvan telef olacak. Bu gidişler hayvanlarımız hepsi elimizde kalacak, ölecek, perişan olacağız. Elimizde bir şey kalmadı. Her şeyi elimizden aldılar. Bir köyü bir şirkete kurban ediyorlar. Adalet istiyoruz. Böyle olmaz” dedi.

TEK GELİR KAPISI 

Köyün yeni ahır yapımına uygun olmadığını ifade eden Sadık Bilek, tek gelir kaynaklarının hayvancılık olduğunu söyledi. Bilek, “Ahırlarım hepsi yıkıldı. Hepimiz perişan olduk. Hayvanlarımız elimizde kaldı. Köyümüz çok dar. 45-50 senedir orada ahırları yaptık. Ahırları yıkarak bizlere adeta hakaret ettiler. Bütün yetkililere sesleniyorum: Nereye gidelim? Başka yerimiz de yok. Köyde yer olmadığı için çocuklarım şehre yerleşmek zorunda kaldı. Biz burada kalanların şehre gidecek durumu yok. Köyün halini görüyorsunuz. Köyde yer olmadığı için ahırda yapamıyoruz. Bu köyde 6 bin koyun var. Tek geçim kaynağımız da bu hayvanlar. Başka da gelirimiz yok” diyerek, tepkisini dile getirdi.(Van/MA)