Van’ın Gürpınar ilçesinde korucu Tekin Gülaçtı, zihinsel engelli 2’si çocuk 3 kardeşi sistematik cinsel istismara maruz bıraktı. İki çocuğun, istismarı okullarının rehber öğretmenine anlatmasının ardından istismar faili 15 Aralık 2016 tarihinde tutuklandı. ATK raporları, istismara maruz bırakılan 3 kardeşin ifadelerine rağmen dava iki yıl sonra 20 Ekim 2018’de 40 yıl 10 ay ceza ile sonuçlandı.

Yoksullukla mücadele ediyorlar

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden Van’ın Gürpınar ilçesine göç ederek burada bir köyde yaşamaya başlayan 3 kardeş ve ailesi, mevsimlik çobanlık yaparak geçimini sağlıyor. Köyde satın aldıkları derme çatma evde yaşayan aile, yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verirken, 3 kardeş korucu Tekin Gülaçtı tarafından cinsel istismara maruz bırakılıyor.

İstismara maruz bırakılan çocuklardan Y., yaşadıklarını unutmak istediğini söylüyor. Y., olayın ortaya çıkışının ardından korumaya alındıklarını, ancak orada da hakaretlere maruz kaldıklarını ifade ediyor. Çocuklardan A. ise, koruma altına alındıklarında yeniden travma yaşadıklarını belirterek, “Ben okula gitmek istemiyorum. Okulu sevmiyorum. Çünkü bir bardak bile kırdığımızda bize bağırıyorlar. Yerleri, tuvaletleri bize temizletiyorlar” diyor. Kardeşlerden M., rehabilitasyon merkezine devam etmek istiyor.

'Köyümü özlüyorum’ 

Dava sürecinde köylerine döndüklerinde evlerinin yakıldığını ifade eden A., şunları söylüyor: “Köyümü, arkadaşlarımı çok özledim ama artık dönmek istemiyorum. Hem evimiz yıkılmış, nerede kalacağız? Ben ailemle kalmak istiyorum. Okula gitmek istemiyorum."

Hem maddi hem de manevi birçok ihtiyaçlarının olduğunu ve ailelerinin karşılayacak imkanlarının olmadığını belirten kardeşler, kamuoyuna dayanışma çağrısında bulunuyor.