Van'da cenaze ve taziye kaynaklı ihmaller zincirinde vaka ve karantina altına alınan bölge sayısı artıyor.Van'ın Edemit ilçesinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden ve kardeşinin evine il dışından taziyeye gelen bir yurttaş, cenaze evinde yakın temas kurduğu aile fertlerinden 12 kişiye virus bulaştırdı. Virüs tespit edilen aileden 13 kişinin tedasi sürerken, Cenazeye katılan Gürpınar ilçesine bağlı Taşdönderen Mahallesi'nden 2 kişi de daha koranavirüs tespit edildi, mahalle karantinaya alındı.

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimiz Edremit İlçesi Eminpaşa Mahallesinde ikamet eden ve kalp krizinden vefat eden akrabalarının  09.05.2020 tarihindeki cenazesinin defin işlemine katılan Erdemir ailesinden 3 kişi ikamet ettikleri Gürpınar İlçesi Taşdöndüren mahallesine döndü. 17.05.2020 tarihinde aynı aileden aynı ikamette oturan Erdemir ailesinden 1 kişi rahatsızlanarak hastaneye başvurdu. Hastane başvuran şahsın yapılan koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkınca mahallede sağlık ekipleri tarafından tarama ve testler yapıldı. Bu testlerden de 1 kişinin daha Covid-19 testi pozitif çıktı. Bunu üzerine Gürpınar İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, 40 hane 300 nüfuslu Taşdöndüren Mahallesinde karantina kararı alarak giriş çıkışları yasakladı."denildi.

GÜRPINAR GÜNBAŞI MAHALLESİNDE 4 YENİ VAKA

Öte yandan, Gürpınar ilçesine bağlı bir diğer Mahalle olan Günbaşı'nda 4 yeni vakanın tespit edildiği belirtildi.Valilik açıklamasının devamında, "23.04.2020 tarihinden itibaren karantina bölgesi olarak ilan edilen Gürpınar İlçesi Günbaşı Mahallesi'nde tespit edilmiş olan 14 pozitif vaka yapılan son testler sonucu negatife döndü. Şahısların halen izlem ve gözlem altında bulundukları ve tedavilerinin devam ettiği mahallede, 18.05.2020‘de karantinanın sonlandırılması için sağlık ekipleri tarafından yapılan muayene ve tetkikte Turgut ailesinden 4 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Yeni vakaların çıkması üzerine Günbaşı Mahallesinde karantina uygulaması uzatıldı."diye belirtildi.

EDREMİT'TE TAZİYE KAYNAKLI 13 VAKA ÇIKMIŞTI

1 kişi 12 kişiye virüs bulaştırdı;Van'nın Edremit İlçesine bağlı Eminpaşa Mahallesi Sağlık Çıkmaz Sokak'ta oturan bir yurttaşın kalp krizinden hayatını kaybetmesi sonucu, İl dışında oturan kardeşi taziyeye katılmak için mahallede bulunan taziye evine gelerek Kardeşinin cenazesine katılan ve koronavirüs taşıyan bu kişi rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı, bu yurttaşa yapılan (Kovid-19) testi ise pozitif çıkmıştı.Bunun üzerine testi pozitif çıkan yurttaşın temas ettiği kişileri belirlemek için sağlık taraması başlatılıp. Yapılan sağlık taramasında 232 kişiye yapılan testlerde taziye evinde 9 kişi ve ailenin İpekyolu ilçesi Yalınağaç Mahallesinde oturan 3 akrabasının test sonuçları da pozitif çıkmıştı.

VAN'DA KARANTİNA ALTINDAKİ YERLER

Edinilen bilgilere göre, Van'da Kent genelinde Başkale ilçesinde Albayrak ve Örmetaş mahalleleri ile Poyrazalan mezrası, Gürpınar ilçesinde Günbaşı ve Umut mahalleleri ile Üzengi mezrası, Özalp ilçesinde Eğribelen Mahallesi, İpekyolu ilçesinde Ortanca, Karakoç, Gövelek, Arıtoprak mahalleleri ile Bostaniçi Mahallesi Ertuş Caddesi’nden 4 sokak, Cevdet Paşa Mahallesi’nde bir apartman, Selimbey Mahallesi’nde bir apartman ve bir sokak karantinad sürüyor. Tuşba ilçesine bağlı Hıdır Mahallesi, Saray ilçesine bağlı Kazlıgöl Mahallesi,Edremit içesine bağlı Eminpaşa Mahallesi 5 Nolu Aile Sağlık Merkezi ile Kültür Kolejinin bulunduğu adada, batıda Dedeoğlu Sokak sağı ve solu, Kuzeyde 1. Çıkmaz Sokak, doğuda Özkay Sokak, güneyde Eminpaşa Caddesi karantina altında tutuluyor.

Öte yandan, Van'da bu vakalar ile birikte toplam vaka sayısının kaça ulaştığı hakkında ise henüz yeni bir açklama yapılmış değil.(HABER MERKEZİ)