Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel ve beraberindeki heyet, Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şêxan) mahallesinde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıkan yurttaşların üzerine ateş açılması ve yaşanan müdahalede 4 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin olay yerine gitti. Burada yurttaşlarla bir araya gelen Temel, köyün içinde mermer ocağı yapıldığına dair incelemelerde bulundu.

EN BÜYÜK SORUN ÇED RAPORU

Köyde mermer ocağının yerleşim merkezinin içinde yer aldığını ve yapılmak istenilen yerde 25 ahır ve hayvan barınağının yıkıldığını belirtti. Temel, "Dün sabah itibarıyla köylüler yıkım işlemini fark eder etmez 7'den 70’e olay yerine koşuyor ve engellemeye çalışıyorlar.Ancak hem jandarma hem köy korucuları hem de çelik kuvvetten oluşan yüzlerce kişi köylülerin üzerine kurşun yağdırıyor, çocukların arasına düşecek şekilde onlarca gaz bombası sıkılıyor.  2 köylü yaralı bir şekilde gözaltına alınıyor ve sonra serbest bırakılıyor. Olay yerinde binlerce mermi kovanı var ve hepsi gerçek mermi kovanı. Onlarca biber gazi kapsülü var.Köylüler daha önceden mermer ocağında çalışmalar başladığını ve başlar başlamaz da hayvanların telef olduğunu belirtti. Kocaman mermer taşlarının yuvarlanıp köyün içine düştüğünü ve büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. En büyük sorun Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED),Raporu'nun sahte  olmasıdır.  Normalde 3 km yerleşim merkezlerin dışında olması gereken mermer ocağı, köyün tam ortasında kurulmuş. Köylülere göre, rüşvet veren firma ÇED raporunu yanlış hazırlamış ve sahtekarlık yapmış" dedi.

Heyet ile konuşan yurttaşlar, hayvancılıkla uğraştıklarını ve gidecek başka yerlerinin olmadığını söyleyerek, daha önce kendilerine 2 defa tebligat geldiğini ve bu duruma karşı olduklarını belirtti. 

İLGİLİ HABER