Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Ekoloji Komisyonu, Van'ın Gürpınar ilçesi Yurtbaşı (Şêxan) köyünde mermer ocağına karşı çıkan köylülere jandarmanın ateş açmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. 

Jandarmanın saldırısını kınayan HDK, Anayasa’nın 56’ncı maddesi olan “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” hatırlamasında bulundu.

‘DEVLET SORUMLU’

Jandarma’nın saldırısında birçok köylünün darp edildiği belirtilen açıklamada, “Bu olayda Van Valisi’nin ve yetkili diğer devlet görevlilerinin sorumlulukları vardır. Halkın kabul etmediği, istemediği mermer ocağı yatırımı için, sermayenin yanında yer alarak halka ateş açılmasını istemek akla da Anayasa’ ya da aykırıdır” denildi. 

İPTAL EDİLSİN

Ekolojik ve çevresel yıkımlara neden olan yatırımların, uluslararası anlaşmalara, Anayasa’ ya, yasalara aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, “ “Anayasal görevini yerine getirmek; ekmeğini, aşını; toprağını, havasını, suyunu korumak isteyen Yurtbaşı köylülerinin yanında olduğumuzu açık bir şekilde bildiriyoruz. Bu nedenle de Yurtbaşı köylülerinin istemediği mermer ocağı yatırımının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz” diye belirtildi.