Zırhlı araç çarpmaları sonucunda yaşamını yitirenlerin ölümlerine ilişkin açılan davalar bir bir cezasızlıkla sonuçlanıyor. Şırnak’ın Cizre ilçesine zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitiren 6 yaşındaki Bünyamin Bayram'ın ölümüne ilişkin açılan davada bunlardan birisi. Bayram, 7 Haziran 2016'da Alibey Mahallesi'nde kendisine çarpan zırhlı aracın altında can verdi. 

POLİS SUÇU ÇOCUKLARA ATTI

Bayram'ın öldürülmesine ilişkin daha sonra zırhlı araç sürücüsü Süleyman Yıldırım hakkında "Taksirle ölüme neden olmak" suçlamasıyla dava açıldı. Polis Yıldırım, Cizre 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada kendisi ve araçtaki diğer polislerin suçsuz olduğunu ve olayın "araç etrafına kontrolsüz bir şekilde toplanan çocukların uyarılara rağmen dağılmamaları neticesinde meydana" geldiğini iddia etti. 

Yıldırım, "Olayın meydana geldiği cadde üzerinde her gün gece ve gündüz ekipleri olarak devriye görevini ifa ediyoruz ve genellikle mahallelerde bulunan çocuklar polis araçlarını görünce herhangi bir art niyet taşımadan polise olan saygı ve sevgilerinden polis araçlarının etraflarını sarıyorlar. Olay günü de bu şekilde çocuklar aracımızın etrafını sarmışlardı ve biz de çocukların araç etrafından dağılmalarını yönünde gerekli uyarılarda bulunduk. Aracın her iki tarafındaki aynalarından herhangi bir çocuğu görmedim" sözleriyle kendini savundu. 

'KUSUR' BULUNAMADI

Mahkeme, 30 Ekim 2018'de polis Yıldırım hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme, İstanbul ATK Trafik İhtisas Dairesi tarafından tanzim edilen kusur raporunu gerekçe göstererek, "(...) sanığın meydana gelen kazada taksir derecesinde kusuru bulunmadığı kanaatine varıldığından atılı suçtan sanığın beraatına karar verilmiştir" kararı verdi. Mahkeme, ayrıca kaza tespit tutanağında yer alan "Meydana gelen ölümlü trafik kazasında yaya Bünyamin Bayram’ın yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürümek' maddesinin ihlal ettiğini ancak kusurunu algılayabilecek yaşta olmadığı, sürücü Süleyman Yıldırım’ın ise trafik kazasında herhangi bir kusurunun olmadığını kanaatine varılmıştır” ifadeleri de kararına gerekçe yaptı. 

DOSYA İSTİNAFTA 

Bayram ailesinin avukatları, beraat kararını İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Aradan geçen zamana rağmen itiraz karara bağlanmazken, avukatlar yaklaşık 2 ay önce de tazminat davası açtı. 

AİLE CEZASIZLIĞA TEPKİLİ

5 yılı aşkın bir süredir adalet bekleyen Bayram’ın annesi Gurbet Bayram, davanın cezasızlıkla sonuçlanmasına tepkili. "Kendi içlerinde davayı kapattılar" diyen anne Bayram, "Çocuğumu öldürdüler. Oğlumun ölümünden sonra psikolojim bozuldu. Bünyamin’in arkadaşları bana onu hatırlattığı için olaydan sonra o mahalleden çıktık" diye kaydetti. 

ZIRHLI ARAÇLAR OĞLUNU HATIRLATIYOR

Benzer olayların daha sonra da tekrarlandığına dikkati çeken Bayram, "Bu devletten şikayetçiyim. Sadece benim yüreğim yanmadı, birçok annenin yüreğini yaktılar. Oğlumdan sonra Yafes, Cudi ve Nur mahallelerinde de çocuklar zırhlı araçların çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Yakın bir tarihte İdil’de de bir çocuğu katletmediler mi? Bu polisler bu sokaklarda ne geziyor? Savaş mı var? Hala o zırhlı araçları gördüğümde katledilen oğlum aklıma geliyor. Bir tek polis dahi görmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.  

AKP'LİLERİN GİRİŞİMİ 

Olaydan sonra AKP'li akrabalarının olayın üstünün örtülmesini istediklerini aktaran Bayram, "Polis hakkında şikayetçi olmamızı istemediler. O dönem acımız büyük olduğu için olayın üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra şikayetçi olduk" diye kaydetti. 

Oğlunun ölüme neden olan polisin cezalandırılmasını isteyen Bayram, şöyle devam etti: "Karara avukatlarımızla itiraz ettik. Ama tutuklanmadı. Bunu yapanlar cezalandırılmadığı için bu kadar rahat davranıyorlar"

MA / Zeynep Durgut