Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 Haziran 2017 tarihinde yaşlılık maaşını almak için ilçe merkezine gelen 85 yaşındaki Pakize Hazar, trafiğe kapalı Mümin Ağa Caddesi’ndeki PTT binası önünde kirpi tipi zırhlı araç sürücüsü uzman çavuş S.K. tarafından ezilerek katledildi. Yürütülen soruşturma kapsamında S.K. hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İSTİNAF KATLETMEYİ GÖRMEZDEN GELDİ

Sanık uzman çavuş S.K.’nin  2019 yılında yaptığı itiraz üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınan davada karar çıktı.  Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16’ncı Ceza Dairesi, oy birliğiyle aldığı kararda, yerel mahkemenin kararında usul ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık olmadığını belirtti. 

PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ

Mahkeme, “Ancak sanığın dosyaya yansıyan kişiliği, duruşma tutanaklarına yansıyan olumsuz bir davranışı bulunmaması, suçun işlenmesindeki özellikler ve atılın suçun taksirli suç olması gözetilerek, sanık hakkında TCK’nın 30 maddesinde düzenlenen seçenek yaptırımların uygulanması yerine, anılan yasa  maddesinin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin herhangi bir tartışma yapılmadan ve gerekçe  gösterilmeden sanık hakkında anılan lehe düzenlemenin uygulanmaması istinaf mahkemesi yerel mahkemenin kararını düzeltti. Kanuna aykırı, sanık müdafinin istinaf nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş ise de; bu aykırılık, 5271 Sayılı Kanunun 303’üncü Maddesi uyarınca düzeltilebilir nitelikte bir yanılgı olduğundan  sanığa verilen kısa süreli hapis cezasının, kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre, 910 gün üzerinden ve günlüğün takdiren 20 bin olmak üzere, 18 bin 200 TL adli para cezasına çevrilmesine kararı verildi” denildi. 

SANIĞIN EKONOMİK DURUMU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU

Mahkeme kararın devamında şunları kaydetti: “Verilen sonuç adli para cezasının miktarı, sanığın ekonomik ve şahsi halleri gözetilerek TCK’nın 52/4  maddesi uyarınca birbirini takip eden 24 eşit taksit ödenmesine, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geriye kalan kısmın tamamının  tahsil edileceğinin sanığa karar tebliği ile birlikte ihtarına ibarelerinin eklenmesine, sonraki hüküm fıkralarının buna göre teselsül  ettirilmesi, eklenmesi suretiyle hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurularının reddine” şeklinde karar verdi. 

Ailenin avukatı Serdal Yel kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağını kaydetti. 

Jinnews Haber Ajansı