Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Hayvansal Üretim İşletme Kredisi çeken çiftçiler, Ziraat Bankası'nın Lice Şubesi tarafından dolandırıldı. Hayvanların sigortalanması için yapılan kesinti, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) hesabı yerine banka kendi hesabına faizli yatırdı. Bankanın bu işlemi, çiftçilerin hayvanlarının ölmesiyle ortaya çıktı. Lice'de bu krediyi kullanan tüm yurttaşlar için aynı durumun yaşandığı belirtilirken, olayla ilgili Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

BANKA: SİGORTA ZORUNLU DEĞİL

Başlatılan soruşturma kapsamında bankadan olaya dair savunma isteyen Lice Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturması mağdurların suç duyurusu dosyasına yansıdı. Paranın faizi ile birlikte geri ödenmesi için uzlaşma arayışına giren banka, savcılığa gönderdiği savunmada ise sigorta için yaptığı kesintinin sigorta kurumuna yatırmalarının zorunlu olmadığını savundu. Banka savunmasında, "işletmedeki hayvanların sigorta zorunluluğunun olmadığını, hayvanları sigortalatma konusunda müşteriden yanıt beklediklerini, gelen yanıt doğrultusunda hayvanların sigortalatılacağını, banka hesabında bloke konularak bekletilen tutarın da müşterinin talebi doğrultusunda sigorta poliçesi düzenleyeceğini" iddia etti. 

TARSİM BANKAYI YALANLADI

Bankanın müşterinin yapması gerektiği yönündeki iddiasına ilişkin zorunlu sigorta yapma ile görevli TARSİM Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bankanın iddiasını yalanladı. İsimlerinin verilmemesi kaydıyla konu hakkında bilgi veren TARSİM Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sigorta işleminin müşteri tarafından değil, bankanın talebi ve eksper isteğiyle gerçekleşen bir işlem olduğunu kaydetti. TARSİM yetkilileri, sisteme düşen talepler doğrultusunda hayvan hayatı sigortası poliçesi düzenlediklerini, sisteme düşen bir talep yok ise, hayvanlar için herhangi bir sigortanın yapılmadığını, bu işlemin banka tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini anlattı.

BANKA BİLGİ VERMEDİ

Mezopotamya Ajansı'nın görüştüğü banka yetkilileri ise müşteri gizliliğini esas aldıklarını söyleyerek, konuya dair bilgi vermedi. 

FAİZİNİ YURTTAŞA ÖDETİRDİ

Hayvanlarının ölmesiyle, çektiği krediden yapılan sigorta kesintisinin sigorta kurumuna yatırılmadığını öğrenerek, olayın ortaya çıkmasını sağlayan yurttaşlardan Metin Bekiroğlu, yaşananları anlattı. Ziraat Bankası Lice Şubesi ile görüşen Bekiroğlu, bankanın yaptığı usulsüzlüğü, "Bankadan Ekim 2019 tarihinde 30 bin TL kredi çektim. Aldığım bu krediye karşılık, işletmemde kayıtlı bulunan hayvanların TARSİM tarafından sigortalanması için banka tarafından benden bin 300 TL kesinti yapıldı. Bu durumda işletmemdeki hayvanların sigortalanması gerekiyordu. Aradan bir süre geçti. Hayvanlarımdan bir tanesi 22 Mart’ta öldü. Ölen hayvanımdan dolayı TARSİM’i aradım. TARSİM adıma herhangi bir sigorta poliçesinin düzenlenmediğini söyledi. Muhatap bankaya gidip hayvanımın sigortalatılmadığını söyledim. Banka yaptıkları sigorta kesintisinin benim sigorta şirketine bildirmem gerektiğini söyledi. Oysa kredi veren banka, sigorta kesintisi yaptığı gibi bu durumu sigorta şirketine aktarmalıydı. Benden kestikleri parayı kendi hesaplarında fiili olarak işletmişler. Burada bankanın ciddi bir kusuru var. Banka benden yaptığı kesintiyi kendi hesabında bloke koyarak işletmiş. İşletilen bu paranın faizini kredi çektiğim için bana ödetecekler. Bu kesintinin faizini ödemek zorunda kalacağım" sözleriyle anlattı.

BANKA OLAYI ÖRTBAS ETMEK İSTEDİ

Bankanın, bloke koyarak, sigorta şirketine yatırmadığı ve faizle paralarını işlettiği çiftçilere paralarını faiziyle geri ödeme teklifinde bulunduğunu dile getiren Bekiroğlu, bankanın bu teklifi ile yaptığı usulsüzlüğü kabul ettiğini belirtti.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Olayın patlak vermesiyle bankanın bloke koyduğu paranın blokesini kaldırıp, tekrardan kendi hesabına aktardığını dile getiren Bekiroğlu, bankanın müşterileri üzerinden haksız kazanç elde ettiğini ifade ederek, CİMER’e başvurduğunu, ardından da Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

BAŞKA MAĞDURLAR DA VAR

Aynı bankadan 24 Ekim 2019'da kredi çeken Mehmet Emin Mordeniz de sigorta kapsamında kesilen bin 400 TL'sine rağmen hayvanlarının sigortalatılmadığını kaydetti. Mordeniz, 40 bin TL kredi çektiği Ziraat Bankası Lice Şubesi’nin kendi hesabından bin 400 TL'ye büyükbaş hayvanlarını sigortalatmak için kesinti yaptığını, ancak söz konusu sigorta için TARSİM'i bilgilendirmediklerini, kendisinden kesinti yapılan paranın ise bankanın hesabında işletildiğini belirtti. Sigortalı sandığı hayvanların ölmesiyle TARSİM'i arayan Mordeniz, hayvanlarının sigortalatılmadığını öğrendi. Mordeniz, söz konusu banka hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

SAVCILIĞA YANLIŞ İSİM BİLDİRDİ

Banka, Mordeniz’in suç duyurusu üzerine savcılığa verdiği yanıtta bir skandala daha imza attı. Müşterileri olan Mehmet Emin Mordeniz'in adını kayıtlara Mehmet Emin Morkuzu olarak geçti. Banka, Mordeniz için savcılığa verdiği yanıtta, TARSİM'e başvuru yapıldığını, TARSİM'den görevlilerin ilçeye geldiğini, ancak Mehmet Emin Mordeniz'e ulaşılamadığı savunmasını yaptı.

BANKANIN SAVUNMASINA YALANLAMA

Banka'nın Mordeniz'le ilgili iddiasını yalanlayan TARSİM yetkilileri, Mehmet Emin Mordeniz adına kendi sistemlerine herhangi bir hayvan sigortası bildirimi düşmediğini kaydetti. TARSİM yetkilileri, sisteme düşen talepler doğrultusunda hayvan hayatı sigortası poliçesi düzenlediklerini, sisteme düşen bir talep yok ise hayvanlar için herhangi bir sigortanın yapılmadığını kaydetti.

İlçede bu yöntemle birçok müşterisi üzerinden haksız kazanç elde eden banka hakkında suç duyurusunda bulunan mağdurlar, banka yetkililerin cezalandırılması ve mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

MA / Arjin Dilek Öncel