Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan'a “örgüte yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan dosyanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Zeydan, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Avukatları Mehmet Emin Akyar, Mahsuni Karaman duruşma salonunda hazır bulunurken, Murat Aksark ise Bakırköy Adliyesi’nden duruşmaya bağlandı.

Duruşma, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin dava dosyasına dair 26 Mayıs 2021 tarihli bozma ilamının okunmasıyla başladı. Mahkeme heyetinin söz verdiği iddia makamı ve avukatlar, bozma ilamına uyulmasını istedi.

Mahkemenin duruşmaların sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması yönünde aldığı kararla savunma yapması için söz verilen Zeydan, savunmasında hakkındaki suçlamalara tek tek yanıt verdi. Avukatları ise yaptıkları savunmalarda Zeydan’a ilişkin beraat talebinde bulundu.

Taleplerin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması ve sanığa yöneltilen “örgüte yardım etme” suçunun katalog suçlardan olması gerekçeleriyle Zeydan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, tevsi tahkikat talebi bulunmaması halinde esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere Zeydan ve avukatlarına gelecek celseye kadar süre verilmesini kararlaştırarak bir sonraki duruşmayı 23 Aralık tarihine erteledi.

DAVA GEÇMİŞİ

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen 7 ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda hakkında “örgüt propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övme”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” ile “örgüte üye olma” suçlamalarıyla iddianame hazırlanan Zeydan’ın 20 yıla kadar hapsi istendi.

İddianameyi kabul eden Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine Yargıtay, dava dosyası “güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını hazırlayan savcı, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan beraatını talep ettiği Zeydan’ın "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, Zeydan'a "canlı kalkan" eylemine katıldığı gerekçesiyle "örgüte yardım etmek"ten 5 yıl hapis, "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözleri nedeniyle ise "Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak"tan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Zeydan’ın avukatlarının verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasına itiraz etmesi üzerinde dosya Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi. İstinaf, “savunma hakkının kısıtlandığı” gerekçesiyle Zeydan hakkındaki hapis cezasını bozdu.

Yerel mahkemenin yeniden yapılan yargılamada daha önce verdiği hapis cezasında ısrar etmesi üzerinde dosyanın temyiz edildiği İstinaf Mahkemesi verilen önceki kararında direnmeyip, cezayı onadı. Bunun üzerine avukatlar itirazlarını Yargıtay’a taşıdı.  Yargıtay 16. Ceza Dairesi 26 Mayıs 2021 tarihinde aldığı kararla itirazı kabul edip dosyayı bozmuştu.