1 Mayıs dolayısıyla Taksim Anıtı’na çelenk bırakıp, sembolik kutlama yapmak isteyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yöneticilerinin gözaltına alınması üzerine  Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, Ahmet Şık, Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve milletvekili Erkan Baş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Ali Şeker, Sera Kadıgil ve Turan Aydoğan’ın oluşan bir heyet, yapılan polis müdahalesinde zarar gören çelengi alıp Taksim Meydanı’na doğru araçlarla yola çıktı.

Divan Oteli kavşağında araçlardan inip, meydana yürüyerek girmek isteyen milletvekilleri, polisin engellemesiyle karşılaştı. Yapılan görüşmeler üzerine vekillerin yürümelerine izin verildi. Meydana gelen vekiller önce 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu’nun girişinde saygı duruşunda bulundu. Ardından Cumhuriyet Anıtı’nın önüne gelen vekiller, ellerindeki 1 Mayıs çelengini anıta bıraktı.

DİSK’İN AÇIKLAMASI OKUNDU

DİSK’in burada okunmak üzere hazırladığı açıklamayı okuyan HDP Milletvekili Oya Ersoy, yeni bir toplumsal düzen istediklerini belirtti. Eğer bugün emekçilerin egemen olduğu bir düzen olsa idi, salgına karşı toplum sağlığı, iş ve geçim sorunlarıyla uğraşıyor olacaklarını dile getiren Ersoy, “2020 1 Mayıs’ında her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız” dedi.

‘BÜYÜK BİR UYGARLIK KRİZİ YAŞANIYOR’

On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzenin küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşadığını söyleyen Ersoy, “Kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

‘İNSANİ İHTİYAÇLAR İÇİN ÜRETMİYORUZ’

“Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz” diyen Ersoy, şunları ekledi: “İşte 2020 1 Mayıs'ı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek.” Ersoy, sözlerini gözaltında bulunan sendikacıların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak sonlandırdı.

ŞEKER: AÇIKLAMAYI ÇEKİÇ SESLERİ ALTINDA YAPTIK

Onun ardından söz alan CHP Milletvekili Ali Şeker ise, Atatürk Kültür Merkezi’nde çalışan işçileri işaret ederek, işçilerin salgın sürecinde bile çalıştırılmaya devam edildiğini, işçi temsilcilerinin ise gözaltına alındığını ifade etti. Şeker, “Biz bu açıklamayı işçilerin çekiç sesleri altında yaptık. Bu meydan işçi ve emekçilere yasaklanırken, özel izinlerle işçiler çalıştırılmaya devam ediyor” diye konuştu.