Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, sanal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek, “Örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma başlattığı Zilan Ö. hakkındaki iddianameyi tamamladı. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede savcılık, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istedi. Suçun basın yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle cezanın yarı oranında arttırılmasını talep eden savcılığın, Zilan Ö.’nün farklı tarihlerde yaptığı iki ayrı paylaşımıyla ilgili değerlendirmeleri dikkat çekti.

SUÇLAMA KONUSU PAYLAŞIM

Zilan Ö., suçlamaya konu yapılan ilk paylaşımı 9 Temmuz 2021 tarihinde sanal medya hesabından yaptı. Paylaşımdaki Meksika’da faaliyet yürüten örgütlerden Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) kadın devrimcilerini temsilen ABD’li tasarımcı Sam Phillips tarafından hazırlanan kadın figürü, suçlama konusu yapıldı. Meksikalı yerli bir kadını temsil eden, yüzü kapalı, elinde molotof kokteyli ve omzunda silah bulunan kadın figürünü, Zilan Ö. “Duvar kağıdınızı bırakın da nasiplenelim” notuyla paylaştı.

Savcılık, kadın figürüne ilişkin, “PKK/KCK silahlı terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen, omzunda uzun namlulu silah, elinde Molotof kokteyli olan karikatürize bayan bir şahsa ait fotoğrafı paylaştığının görüldüğü, söz konusu paylaşımda PKK-KCK silahlı terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten BTÖ mensuplarının cebir ve şiddet içerikli eylem ve faaliyetlerinin legalleştirilmeye çalışıldığı” değerlendirmesi yaptı.

ÊZİDİ KADIN PKK’Lİ SAYILDI

Zilan Ö.’nün suçlamaya konu edilen 6 Eylül 2020 tarihli paylaşımı ise, DAİŞ’in Şengal’e dönük saldırıları sırasında kucağında bebeği olan Êzidî bir kadının silahlı fotoğrafı oldu. Zilan Ö.’nün “Annem savaşçı bir ağa kızıydı” notuyla yaptığı paylaşım ile ilgili ise savcılık, paylaşımdaki kadının PKK üyesi olduğunu öne sürerek, PKK’nin cebir ve şiddet içeren eylemlerinin legalleştirmek istendiğini savundu.

MA / Ahmet Kanbal