Hükümetin yüksek enflasyon rakamlarına rağmen kamu emekçilerinin maaşlarına yılın ilk 6 ayı için yüzde 3 oranında maaş uygun görmesi Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyelerini sokağa döktü. KESK üyesi kamu emekçileri birçok merkezde yaptıkları açıklamalarla yüzde 3’lük zamma yönelik tepkilerini gösterdi.  

Ankara’da maaş zammına ilişkin Sakarya Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen KESK Şubeler Platformu üyeleri polis engeli ile karşılaştı. Caddeyi ablukaya alan polisler, sendika üyelerini caddeye sokmadı. Kamu emekçileri açıklamalarını bu nedenle Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan Eğitim Sen 5 Nolu Şube binası önünde yapmak zorunda kaldı. 

Açıklamaya, KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen'in yanı sıra bazı demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

TALEPLERİN YER ALDIĞI MASKELER TAKILDI

Üzerinde "Kuru ekmek zammına hayır. Sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Ek zam istiyoruz" yazılı pankart açan KESK üyeleri, yüzlerine üzerlerinde taleplerinin yer aldığı maskeler takıp, “Savaşa değil, emekçiye bütçe” sloganları attı.

‘NEFES ALMAK BİLE ZORLAŞTI’

Açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Cemal Erdoğan, derinleşen ekonomik kriz ve salgınla birlikte nefes almanın bile zorlaştığını dile getirdi. Erdoğan, “Gericilik, kutuplaşma, kayyım politikaları, OHAL uygulamaları, pandemi, hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik ve daha saymakla bitmeyecek sorunlar yumağı ile kuşatıldık” dedi.

Siyasal iktidarın, halkın ve emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorunlar yumağını büyüttüğünü söyleyen Erdoğan, acı reçetede büyük payın emekçilere ve yoksullaştırılan halka düştüğünü vurguladı.

‘EMEKÇİLERE KAYNAK YOK BAHANESİ’

Milyonların çarşıda, pazarda yaşanan gerçek enflasyona karşı iktidarın TÜİK’in perdeleyici sayıları ve sahte verileriyle açlığa mahkûm edildiğini ifade eden Erdoğan, “Son bir yıl içinde doğalgaza yüzde 32, elektriğe yüzde 31, baklagillere yüzde 60, peynire yüzde 27, yumurtaya yüzde 80, ayçiçeği yağına yüzde 50, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 26 zam yapıldı” diye belirtti.

Erdoğan, açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının ise 8 bin 600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında emekçilere sıra gelince ‘kaynak yok’ denildiğini söyleyen Erdoğan, 5’li çeteye vergi muafiyeti, istisnalar adı altında bütçeden devasa para aktarımı, varlık affı, prim destekleri, ‘itibardan tasarruf olmaz’ denilerek saraya günlük 59 milyon TL sağlanması durumlarında ise kaynak sıkıntısı çekilmediğine dikkati çekti.

Tüm kamu emekçilerine hayat pahalılığı, adaletsiz vergi sistemi, yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı çağrıda bulunan Erdoğan, taleplerini şu şekilde sıraladı:

 *“Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 maaş artışı dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmelidir.

*Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır

*Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

*Birinci vergi dilimi yüzde 15’ten, yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

*Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.

*Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar hazineden karşılanmalıdır

*Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Açıklama, iktidara yöneltilen üstünde "Artık yeter" yazılı kırmızı kartların gösterilmesi ve maaş bordrolarını yakılmasıyla son buldu.

DİYARBAKIR 

KESK üyeleri, yüzde 3 zammı Diyarbakır’da da Defterdarlık binası önünde protesto etti. Kimi muhalif siyasi partilerin de destek verdiği eylemde “Bijî berxwedana karkeran”, “Kuru ekmek zammına isyandayız” sloganları atıldı.

KESK Amed Dönem Sözcüsü Sefer Tuğrul tarafından yapılan açıklama ile talepleri konusunda hükümete seslenen kamu emekçileri, protestolarını maaş bordolarını yakarak sonlandırdı.

VAN

KESK Van Şubeler Platformu da, yüzde 3’lük zamma ilişkin sendika binasında açıklama yaptı. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mehmet Ali Dünar tarafından yapılan açıklamada  yüzde 3'lük zamma tepki gösterildi.

HAKKARİ 

Hakkari’de ise KESK Şubeler Platformu, maaş zamlarına ilişkin sendika binası önünde açıklama yaptı. Platformun Dönem Sözcüsü Remzi Özer tarafından yapılan açıklama sonrası kamu emekçileri, hükümete yönelik tepkilerini maaş bordrolarını yakarak gösterdi.

MERSİN 

KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri, ek zam talebiyle Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamalarını sırasında “Sefalet ücreti kabul etmiyoruz. Ek zaman istiyoruz” pankartı taşıyan kamu emekçileri, sık sık  “Söz, yetki, karar çalışanların olsun” ve “İnsanca yaşam, demokratik Türkiye” sloganları attı. KESK’liler açıklama sonrası maaş bodrolarını yakarak parktan ayrıldı.

Tarsus ilçesinde de, Eğitim Sen üyeleri ek zam talebiyle Yarenlik Alanı’nda bir araya geldi. Eğitim Sen Şube Başkanı Yasemin Yücel, yaptığı açıklamada hayat pahalılığına dikkat çekip, ek zam taleplerini dile getirdi. Sendika üyeleri daha sonra maaş bordrolarını yaktı

ANTALYA

Antalya’da da KESK üyeleri Defterdarlık binası önünde yaptıkları protesto eylemiyle iktidara kırmızı kart gösterdi. Platformun Dönem Sözcüsü Devrim Mol, tüm kamu emekçilerine talepleri etrafından örgütlenip, mücadele etme çağrısında bulundu. 

HATAY

KESK üyeleri, Hatay’da ise tepkilerini göstermek üzere İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Burada konuşan SES Hatay Şubesi Eşbaşkanı Meryem Avcı, kamu emekçileri için bıçağın artık kemiğe dayandığı ifade etti. İskenderun’da da KESK üyesi emekçiler, 4 Nolu Sosyal Tesisler önünde yaptıkları basın açıklamasıyla maaş zammını protesto edip, ek zam talebinde bulundu. Açıklamada konuşan KESK İskenderun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istediklerini belirterek, hükmünü yitiren TİS’in derhal yenilenmesini istedi. Açıklamanın ardından emekçiler, maaş zammını yanlarında getirdikleri maaş bordlarını yakarak protesto etti.

İZMİR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, kamu emekçilerine yapılan ücret zammını protesto etti. Konak'ta bulunan Kemeraltı girişinde bir araya gelen kamu emekçileri, "Halktan, emekten yana bir bütçe, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve günceli çalışma istiyoruz" pankartı açtı. "AKP zammını al başına çal", "İnsanca bir yaşam istiyoruz" sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Sözcüsü Necip Vardal yaptı. 

EMEKÇİLERE ACI REÇETE

İktidarın halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmediğini belirten Vardal, "Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu TÜİK’in perdeleyen rakamlarıyla, sahte verilerle açlığa mahkûm edilmek isteniyor. Açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının 8 bin 600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında sıra emekçilere gelince ‘kaynak yok’ diyorlar. Ama 5’li çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar. Varlık affı, prim destekleri vb. adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek Saray’a günlük 59 milyon TL bütçe ayırırken işini kaybedene günlük 39 TL’yi reva görüyorlar. İşsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILSIN

Vardal, kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3 artı yüzde 3 maaş artışı dayatılan “toplu sözleşme” derhal yenilenmesini gerektiğini söyledi. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini dile getiren Vardal, şu taleplerde bulundu: "Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır. Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır."

Açıklama ardından KESK üyeleri, üzerinde "Artık yeter" yazılı kırmızı kartlarını çıkardı. Ardından da maaş bordolarını yaktı.

İSTANBUL

KESK İstanbul Şubeler Platformu, kamu emekçilerine ek zam talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda açıklama yaptı. “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Sefalete teslim olmayacağız” sloganı atıldı. Platform adına açıklama yapan Eğitim Sen 9 No’lu Şubesi Başkanı Hüseyin Özev, TÜİK verilerinin çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirildiğini ifade etti. Özev, TÜİK’in iktidarın politikalarını aklama ve yaşanan durumu gizleme görevi gördüğünü dile getirerek, “En çok işten atmaların yaşandığı bu dönemde dahi TÜİK’ e göre işsizlik rakamlarında düşüş yaşanarak yüzde 12,7’ye gerilemiştir” dedi.

Özev, saray medyası aracılığıyla gerçek gündemin unutturulmaya çalıştığını belirterek, “Anti demokratik baskı politikalarıyla tepkileri önlemeye çalışsalar da  ‘asgari ücretliyi, işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik’ nutukları atmaya devam etseler de, artık mızrak çuvala sığmıyor” ifadelerini kullandı.  

KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu da, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Ek zam istiyoruz” diyerek, İzmit ilçesinde bulunan İnsan Hakları Parkı’nda açıklama yaptı.  Kitle, “Güvencesizliğe, geleceksizliğe, yoksullaşmaya karşı insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz” pankartı açtı. Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, kriz ve salgın nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçtiklerinin altını çizerek, iktidarın emekçilerin sorunların çözmek yerine yeni sorunlar yarattığını söyledi. Karstarlı, “Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu TÜİK’in perdeleyen rakamlarıyla, sahte verilerle açlığa mahkum edilmek isteniyor” diye konuştu.

Emekçilere kaynak ayrılmadığını söyleyen Karstarlı, “Varlık affı, prim destekleri vb. adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek Saray’a günlük 59 milyon TL bütçe ayırırken işini kaybedene günlük 39 TL’yi reva görüyorlar” şeklinde konuştu.