Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, partisinin "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" sloganıyla yarın Edirne ve Hakkari'den başlatacağı ve Ankara'da sonlandıracağı yürüyüşe ilişkin hazır olduklarını söyledi.

HDP'nin 15 Haziran'da Hakkari'den yola çıkacak olan heyetin 17 Haziran’da Diyarbakır'da olacağını söyleyen Ceylan, heyeti güçlü bir şekilde karşılamaya hazır olduklarını belirtti. 18 Haziran günü Diyarbakır merkez ve ilçelerinde halkla buluşmalarının devam edeceğini ifade eden Ceylan, 19 Haziran'da ise Hakkari'den gelen heyeti Diyarbakır'dan Adana'ya doğru yolculayacaklarını ifade etti.  

HDP'nin 9 maddelik tutum belgesinin kamuoyuna deklere edilmesiyle çalışmalarına hız kattıklarını kaydeden Ceylan, "HDP'nin aldığı yürüyüş kararına ilişkin süreci örgütlemeye dönük kurum ve kuruluş ziyaretlerimiz, ilçe örgütlerimizle toplantılarımız, halk toplantılarımız, basın açıklamalarımız, eylem ve etkinliklerimiz sürüyor. Amaç halkımızın tümüne ulaşmak. Evlere ve köylere gidiyoruz. Hem tutum belgemizle ilgili izahatlarda bulunuyoruz, hem de halkımızın sorularına cevap olmaya çalışıyoruz. Toplum üzerindeki zorbalığı teşhir etmeye çalışıyoruz. Yine kendi yürüyüş gerekçelerimizi ifade etmek için yapılanları izah etmeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

'DEMOKRASİYE GİDEN BİR YOLUN HEYECANI'

Diyarbakır'da yaptıkları çalışmaların sonucunda halktan olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Ceylan, "Tüm insanlarda bir heyecan görüyoruz. Zulme boyun eğmemenin heyecanını görüyoruz. Zulmü kabul etmemenin heyecanını görüyoruz. Demokrasiye giden bir yolun heyecanını görüyoruz" diye belirtti.

Ceylan, partilerine ve Kürt halkına yönelik saldırıların altında yatan temel nedenin, iktidarın maddi ve manevi olarak halka vereceği hiçbir şeyinin kalmaması olduğunu belirterek, "Siyasi soykırım operasyonlarıyla bu süreç devam ediyor. En sonda halkın iradesi olan vekillerimizin vekillikleri düşürüldü. Görünün o ki eğer biz bunun önüne geçmezsek, siyasi soykırım operasyonları devam edecek. Elbette ki bu saldırılar AKP-MHP iktidarının güçlü olmasından kaynaklanmıyor. AKP de MHP de toplum nezdinden meşrutiyetlerini yitirdiklerinden dolayı sadece saldırı politikalarıyla, polis ve asker gücüyle hayatta kalmaya çalışıyor. HDP onların bu saldırgan tutumlarının önünde en büyük engel, Kürtler bunun önünde en büyük engel. Bu nedenle en büyük saldırı HDP'nin payına düştü. Kürtlerin ve Kürt dostlarının payına düştü" diye konuştu.

'YÜRÜYÜŞE SAHİP ÇIKALIM' ÇAĞRISI

Tüm demokratik kesimlere çağrıda bulunan Ceylan, "Tüm saldırıları bertaraf etmek, toplumsal mutabakatı ve ittifakları büyütmek, faşizme karşı güçlü bir duruşu ortaya çıkarabilmek için, HDP öncü pozisyonunu yerine getirmeye çalışıyor. Hep beraber hem faşizmin, hem diktatörlüğün, hem kötü gidişatın önünü kesmeye çalışacağız. Halkımızdan elbette ki büyük bir beklentimiz var. Halkımız hiçbir koşulda bizi mahcup etmedi. Bu süreçte de hem partimize sahip çıkan yaklaşımından zerre kadar tereddüt etmedik. Biz tekrar bu yürüyüşe hep beraber sahip çıkma davetini yineliyoruz" ifadelerinde bulundu.