Hakkari’nin Yüksekova İlçe Kaymakamlığı, "mera alanları ve hazine arazisine izinsiz şekilde yapıldığı" gerekçesiyle kentte bulunan 150'yi aşkın yapıyla ilgili yıkım kararı aldı. Kaymakamlığın Hukuk Şefliği, 16 Aralık 2020'de alınan karar doğrultusunda Esenyurt Mahallesi'ndeki 30 aileye tebligat göndererek, yapıların Nisan ayına kadar boşaltılmasını istedi. Tebligatları imzalamayan aileler, para karşılığında aldıklarını belirttikleri arsalar üzerine inşa ettikleri yapılara ilişkin verilen yıkım kararına tepki gösterdi.  

‘İZİN VERMEYİZ'  

Mahalle sakinlerinden Naciye Çallı, kararla mağdur edildiklerine dikkati çekti. Yıkım kararına karşı hak arayışlarını sürdüreceklerini ifade eden Çallı, dağlarda topladıkları pancarları satarak inşa ettikleri evlerinin yıkılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Çallı, "Yıkıma karşı elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bizi öldürseler bile elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Onlar için gecekondu veya harabe evler olabilir. Ama burası bizim" tepkisinde bulundu. Ekonomik durumlarını kötü olduğunu ve geçinmekte zorlandıklarını aktaran Çallı, kararı "zulüm" olarak nitelendirdi. Çallı, “Bu zulmü bize reva mı görüyorlar? Mağdur edip bu soğukta dışarıda bırakacaklar. Çözüm yolu bulsunlar ve biz de mağdur olmayalım” diye seslendi. 

200-300 İNSAN DIŞARIDA KALACAK

Evlerini inşa ettikleri araziyi, daha önce Yürekli (Herink) köyüne bağlı olduğu dönemde satın aldıklarını aktaran Baci Çelçok ise, oğlunun 15 yıllık emeği sonucu bir ev yapabildiklerini dile getirdi. Yıkım kararına karşı olduklarını ifade eden Çelçok, "Bunca çoluk çocuğu ve insanı dışarı çıkaracaklar. Bu evlerde yaşayan 200-300 insan var. Bunca insanın mağdur edilmesini istemiyoruz. Evlerimizi yıkmak istiyorlarsa; Hepimizi ilaçlarla zehirlesinler, kepçelerle evlerimizin molozlarını üstümüze atsınlar. Kaymakam 'yıkacağım' dediği evin içinde yaşayan insanlara 'ne yapacağım' diye sormuyor mu? Milleti korkutmuş ve yüreğini parçalamış durumda. Bu zulmü yapmasınlar” şeklinde konuştu.