Yeni yılda elektrik ve doğalgaza üst üste yapılan zamların ardından ilk faturalar gelmeye başladı. 1 Ocak 2022’de doğalgaza yüzde 50'ye, elektriğe ise yüzde 125'e varan zam yapıldı. Zamlı faturalarını bir önceki ay ile birlikte sanal medya hesaplarından paylaşan yurttaşlar, yüksek faturalara tepki gösterdi. Urfa merkez Haliliye ilçesinde bulunan Bahçelievler Mahallesi esnafı ise yüksek elektrik faturalarını protesto etmek için 21 Ocak’ta sokağa, “Soygun var. TEDAŞ zulmüne hayır” pankartı astı. Aynı mahallede zamlı faturalara dair mikrofon uzattığımız yurttaşlar, kazançlarının faturalara gittiğini belirterek, temel ihtiyaçları dahi almakta zorluk çektiklerini söyledi.

FATURA İKİ KAT ARTTI 

Abide Kavşağı’nda konuştuğumuz öğretmen Yalçın Can, memur maaşlarının yapılan zamlar karşısında her gün eridiğini söyledi. Daha önce aldığı maaşla birikim yapabildiğini ifade eden Can, şu an kira ve faturaları denk getirmekte zorlandığını sözlerine ekledi. Ocak ayı elektrik faturasının bir önceki aya göre iki kat arttığını söyleyen Can, “Lapa lapa kar yağar gibi, lapa lapa zam yağıyor. Kaldığım ev doğalgaz ancak ısınamıyoruz. Isınamadığımız halde 500 TL fatura ödüyoruz. Ben öğretmenim ve maaşım bana yetmiyor. Birçok ihtiyaçtan vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Çocuğum üniversiteye gidecek ancak kara kara nasıl göndereceğimi düşünüyorum” diye konuştu. 

‘YORGANLA GEZİYORUZ’

Atatürk Bulvarı’nda mikrofon uzattığımız inşaatta çalışan Ahmet Bahadır Billurcu, önceki ay 100 lira olan faturanın bu ay 250 liraya yükseldiğini belirterek, “Evde ampul sayısı aynı, elektronik cihazlar aynı ancak fatura 150 TL arttı. Zamların sonu yok. Gittikçe her şey daha kötü olacak. Havalar Urfa’da eksi derecelere kadar geriledi. Evde kombi var ancak zamlardan dolayı korkudan açamıyoruz. Evin içinde yorganla geziyoruz” dedi. 

‘HALKI GÖRSÜNLER’

Elektrik faturasındaki artışın emekli maaşına yapılan zammı erittiğini dile getiren Mehmet Dipçi ise Aralık 2021’de 380 TL olan faturanın 882 TL’ye çıktığını söyledi. Emekli maaşlarına yapılan zammı henüz almadıklarını ifade eden Dipçi, “Maaşımız 2 bin 500 TL yapıldı. Maaşlara yapılan zam ilk faturalar ile birlikte uçtu gitti. Emekli maaşları en az asgari ücret kadar olmalı. Emeklilere yakınlarına muhtaç olmayacağı, insanca yaşayabileceği bir ücret verilmeli. ‘Uçtuk uçuyoruz, Avrupa bizi kıskanıyor’ palavralarını bir tarafa bırakarak, iktidar sokağa çıksın halkın durumunu görsün. ‘Allah sonumuzu hayır eylesin’ demek yetmiyor. Bizim de çaba sarf etmemiz gerek” ifadelerini kullandı. 

‘ÇÖZÜM BAŞIMIZDAKİLERİN GİTMESİ’

Asgari ücret ile çalışan Mehmet Çiftçi, maaşlarına yapılan zammı henüz almadıklarını belirterek, “Şubat’ta ilke zamlı maaşımızı alacağız. Biz daha o maaşı almadık ancak faturalara gelen zamlar ile eridi” dedi. Aralık ayında 191 TL olan elektrik faturasının, Ocak ayında tasarrufa rağmen 257 TL’ye çıktığını söyleyen Çiftçi, “Yaklaşık 20 gündür evde geceleri ışıkları kapatarak karanlıkta oturuyoruz, tasarruf yaptığımızı sanıyoruz ancak her fatura diğerinden daha yüksek geliyor. Bu ay doğalgaz faturam 545 TL geldi, geçen ay 250 gelmişti. Bu ay hiç ısınmadık. Dolar yükseldi, sonra az bir şey düştü ancak bu düşüş bize yansımadı. Benim arabam var, 10 gündür evden çıkaramıyorum. Belediye araçları ile işe gidip geliyorum. Sözde aracımız var, kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz! Çözüm, başımızdaki kişilerin gitmesi” şeklinde konuştu.  

Serbest meslek çalışanı Mustafa Süt, “Geçen ay 150 TL gelen fatura bu ya 350 TL geldi. Doğalgazı korkudan yakamıyoruz. Soğukta oturuyoruz. Belli bir gelirimiz yok, iki tane öğrencim var ancak nasıl okutmaya devam edeceğim onu düşünüyorum” dedi. 

‘HER ŞEYDEN KISIYORUZ’

Haberde isminin yazılmasını istemeyen emekli bir yurttaş ise şunları söyledi: “Elektrik faturası henüz gelmedi ancak 500 TL bekliyoruz. Doğalgaz faturam ise bin TL geldi. Emekliyiz, 2 bin 500 TL maaş verecekler ama zammı vermeden 2 katını geri aldılar. Sadece faturalara değil, onlarca kalemde zamlar yapıldı. Her şeyden kısıyoruz. Ekmekten kıstık, zeytinden kıstık artık kısacak bir şey de kalmadı. Yetkililer ‘kemer sık’ diyor, kemer sıkmaktan belimiz kopma noktasına geldi. Onlar kendilerine bir saltanat sürüyor, yiyorlar içiyorlar her şeyleri bedava. Vatandaşın sırtından geçiniyorlar. Ondan sonra ‘enflasyon iyi olacak’ diyorlar. Enflasyonun neyi iyi olacak? Sanki biz Amerika’da yaşıyoruz. Dolar ile kalkıp dolar ile uyuyoruz. Her gün zam geliyor. Borcu artık borçla kapatıyoruz. 

MA / Emrullah Acar - Müjdat Can