Türkiye genelinde 29 Nisan tarihinden bu yana koronavirüs (Covid-19) pandemisinden dolayı tam kapanmaya gidildi. Pandemi yasağı devam ederken, kadınlar, Ramazan Bayramı'nı da çalışmakla geçiriyor.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Ben û Sen semtinde kadınlardan bazıları zamanını, evlerinin önünü temizleyerek, bazıları ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin surları onarmasından bu yana mahallede biriken moloz yığınlarını toplamakla geçiriyor. Anneleri onlar için daha temiz ve risksiz bir alan oluşturmaya çalışan çocuklar ise bayramın sevincini farklı oyunlar oynayarak yaşıyor.  

Kadınlar bayramın eski tadı vermediğini belirterek, “tam kapanma” ile beraber daha da yoksullaştıklarını ve bayram şekeri alamayacak duruma geldiklerini kaydetti.  

'YASAKLAR BAHANE EDİLİYOR'

Sur’da 2015-2016 yıllarında ilan edilen özyönetimle beraber sokağa çıkma yasağı sürecinde Lalebey Mahallesi’nden 6 yıl önce Ben û Sen'e taşınmak zorunda bırakıldığını söyleyen Azize Erdoğan, yoksulluktan ve devlet baskısından kaynaklı bayramı kutlayamadıklarını belirtti. Azize, "6 yıldır evim bomboş. Bu adalet değil rezalettir. Bir taraftan yoksulluktan, bir taraftan da virüsten kaynaklı ölüyoruz. Önceki yıllarda belediye HDP'nin elinde olduğu zaman bize bayram yardımı yapılırdı. Yoksul olduğumuzu bayramda unuturduk, ancak son yıllarda perişan bir haldeyiz. Mezarlıklarımız bile hemen şurada ama gidemiyoruz. Çünkü yasaklar bahane ediliyor, ancak bu bizim için bir gelenek. Bizi kültürümüzden ve adetlerimizden uzaklaştırmaya çalışıyorlar" dedi.

'BAYRAM BİZE DEĞİL ZENGİNLEREDİR'

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise, yaşadıkları ekonomik krizden dolayı bayramı düşünemediklerini ve çoğu zaman iftarlarını çorba ile açmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kadın, "Yetkililer yaşadığımız sıkıntıları hiç mi görmüyor? Bizler burada açlıktan ölüyoruz. Bayram bizim için değil bayram zenginler içindir. Bizler her gün ‘acaba çocuklarımızı doyurabilecek miyiz?’ diye düşünmek istemiyoruz. Yeter artık! Daha nereye kadar bu devam edecek. Bayram eskiden güzellik içinde geçerdi. Ama şimdi bayramın gelmesini dahi istemiyoruz, çünkü her bayram geldiğinde benim sorunlarım kat be kat artıyor. Ben çocuklarıma ayakkabı dahi alamadım. Benim vebalim yetkililerin boynunadır" diye konuştu.