İstanbul’da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda yapılan Newroz’a yüzbinlerin katılımıyla başladı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve HDP'nin kapatılması girişimlerine tepkiler dinmedi. 

Üç ayrı arama noktasından geçtikten sonra erbane ve zılgıtlar eşliğinde kadınların Newroz alanına yaptığı yürüyüşte, gençler Rojava Marşı ve Kürtçe ezgilerle eşlik etti. 

AÇLIK GREVLERİ 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) korteji ise PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla cezaevlerinde 114 gündür devam eden süreli dönüşümüz açlık grevlerini "Bijî berxwedana zindanda" sloganları ile dikkat çekti. HDP'li kadınlar ise zafer işaretleri ve "Hak hukuk adalet HDP ile gelecek" sloganlarıyla alana giriş yaptı. Alana giren kitle, HDP’nin kapatılması girişimlerin "İrademe dokunma" sloganlarıyla tepki gösterdi. 

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, "Çerxa Şoreşe" marşı okundu. Daha sonra İstanbul Newroz Tertip Komitesi, halkı selamladı. Newroz Tertip Komitesi Başkanı Murat Kalmaz, kısa bir konuşma yaptı. 

‘HİLELERE PABUÇ BIRAKMAYACAĞIZ’

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini okuyan Halkevlerinden Zeynep Çelik, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında meydanları dolduran, tarihiyle, kültürüyle, emeğiyle, renkleri ile direnen, baharı müjdeleyen bütün halklara selam olsun. Newroz pîroz be. 3 gün önce Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa, büyük bir darbe daha aldı. HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016 yılında sosyal medyada paylaştığı bir haber gerekçe gösterilerek, hukuk garabeti bir kararla düşürüldü. Halkın oyları ile seçildiği milletvekilliği, halkın iradesine rağmen elinden almaya kalkışıldı. Ama Gergerlioğlu ve yoldaşları, iktidarın yalanlarına, hilelerine pabuç bırakmadılar. Direnerek, lime lime dökülen bu zorba düzenin ipliğini pazara çıkardılar. Hakikati, hukuku ve adaleti savundular, savunuyorlar. Ve biz burada bu Newroz meydanında toplananlar bu direnişi selamlayarak, Gergerlioğlu'nun vekilliğini bu sahtekarlara yem etmeyeceğimizi gösteriyoruz. Ama tüm meşruiyetini yitirmiş, zor ve baskı araçları ile ayakta durmaya çalışan AKP-MHP iktidar bloku da ardı ardına saldırıyor. İktidarın sopası haline gelmiş olan yargı, milyonlarca seçmenin temsilcisi HDP için tamamen uydurma gerekçelerle bir kapatma davası açtı” dedi. 

‘TESLİM OLMAYACAĞIZ’ 

Anayasa ve hukukun hiçe sayıldığını dile getiren Çelik, “Ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var. Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız” diye belirtti. 

‘MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM’ 

Baskılara karşı birlikte mücadele edeceklerini vurgulayan Çelik , “Hak mücadelelerinden vaz geçmeyen işçiler, özerk üniversite isteyen öğrenciler, kayyum belediyelerini kabul etmeyen kentler, fezlekeleri yırtan vekiller, İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlar. LGBTİ+ bireyler, Kovid'e kurban edilmeyi reddeden emekçiler olarak bu zorbalığın karşında durabildiğimizi gördük ve gösteriyoruz. İktidarın bütün baskılarına karşı en büyük gücümüz bu büyük direnme gücümüz, inadımız ve direnişlerimizi birleştirebilme yeteneğimiz, direniş kardeşliğimizdir. Türkiye’deki iktidarın ülkeyi, halkı bütün cephelerde yıkıma sürükleyen faşist ve saldırgan politikalarının son bulması ve Kürt sorununun eşit haklar temelinde demokratik barışçıl çözümü için hep birlikte direnişlerimizin ve mücadelelerimizin üzerinde halklarımızın demokrasi kalesini yükseltelim” diye konuştu. 

‘HDP YALNIZ DEĞİLDİR’ 

“Biliyoruz, inanıyoruz ve gerçekleştireceğiz: Faşizm yenilecek direnen halklar kazanacak” diyen Çelik, devamında şunları söyledi: “Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan, baskı gören herkesle sahip olduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluğumuz gereği, devrimci ve demokrat olmanın gereği dayanışma içinde olacağız. O nedenle buradan bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz: Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir. HDP yalnız değildir. Yaşasın devrimci dayanışma. Haklıyız, direniyoruz ve mutlaka biz kazanacağız. Halkların barış ve kardeşlik bayramı Newroz kutlu olsun! Newroz Pîroz Be” ifadelerini kullandı.

Son olarak İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına tepki gösteren Çelik, “Biz sözümüzün arkasındayız. İstanbul Sözleşmesi uygulanacak. Tüm kadınları Kadıköy Beşiktaş İskelesine saat 17.00’de haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

İstanbul’da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda yapılan Newroz kutlaması, yüzbinlerin katılımıyla devam ediyor. Tecride karşı öfkenin doruğa çıktığı meydanda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut halka hitap etti. 

KADINLAR SOKAKLARDA 

“Bizler halkız, halk burada” diyerek halkı selamlayan Bulut, “HDP’yi kapatmaya kimsenin iradesi yetmez. İstanbul Sözleşmesini kaldırmaya kimsenin gücü yetmez. Bugün burada ses çıkarıyor bu halk. Bizler bir sürü bedel vererek bugünlere geldik. Bedel veren yoldaşlarımız var. Bizim onlara karşı sorumluluklarımız ve borcumuz var. Buradaki halk borcunu ödeyecek olan halktır. Bizler alandan çıkarak öylesine evimize gitmeyeceğiz. Adaletsizlik bu topraklara yerleşmeyecek. Sokakları terk etmiyoruz. Kadınlar olarak sokakları terk etmiyoruz. Bu ülkenin kaderini değiştirecek olan ezilenlerin, kadınların, LGBTİ’lerin, Alevilerin mücadelesidir” dedi.  

Bulut’un konuşmasının ardından meydandan “Bê Serok jiyan nabe” sloganları yankılandı. 

BÜYÜK BARIŞ PROJELERİ 

Kitlenin Newroz’unu kutlayarak başlayan Eşbaşkan Avcı, “Bu meydan milli güç diyenlere, Mezopotamya topraklarını mezara dönüştürenlere cevabı verdi. HDP’yi kapatmak isteyenlere cevabını bu meydan verdi. Yenikapı’dan bu zor koşullarda öyle bir mesaj veriyoruz ki halkaların tabeladan ibaret olmadığını, halkların yan yana barış içinde yaşayacağını gösterdik. Bu andan itibaren bu alan demokrasi ve Newroz alanıdır” diye belirti. 

Barış projesi ve yaşam projesi sunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı selamlayan Avcı’nın konuşması sloganlarla kesildi. Türkiye halklarının beklediği büyük barışın Newroz’larda tekrar açığa çıktığının altını çizen Avcı,” Newroz bunun biricik yeganesidir” dedi.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Konuşmaların ardından Bulut ve Avcı Newroz ateşini yaktı. Öte yandan alanın çeşitli yerlerinde de ateşler yakıldı.

KELEPÇELERİ KIRIP SAHNEYE ÇIKTILAR 

Daha sonra ev hapsinde bozarak geldikleri Newroz meydanına halkı selamlayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, uzun süre alkışlandı. Tekrar söz alan HDP İl Eşbakanı Bulut, ayaklarına kelepçe takılarak, siyasetten, alanlardan edinilmek istendiklerini belirterek, ev hapsinde olanları selamladı. 

ÖNDER: BARIŞ ÇIRASI SÖNDÜRÜLEMEZ 

Yüzbinleri selamlayan İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder de “Kürdistan seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılandı. Bunun üzerine Önder, 2013 yılında da benzer sloganın atıldığını hatırlatarak, kendisine “onur duyuyorum” dediği için ceza verildiğini söyledi. Önder, “Barış öyle bir şeydir ki o çıra bir yansa, bin defa üflense de söndürülemez” dedi. 

DEMİRTAŞ’IN MESAJI OKUNDU

Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı da okundu. Demirtaş’ın mesajı şu şekilde: “Çok değerli arkadaşlarım, sevgili halkımız! Partimize ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bu günlerde, hepinizi Newroz’un direniş ve özgürlük ruhuyla selamlıyor, özgür yarınlarda buluşmak dileği ile Newroz’unuzu kutluyorum. Newroza we, cejna we pîroz be!”

Ardından Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına söz alan Seher Dursun, “Saldırılara karşı faşizme karşı birlikte mücadele edeceğiz” mesajı verdi.

BARIŞ ANNELERİNDEN AÇLIK GREVİ ÇAĞRISI 

Ulusal kıyafetleriyle sahneye çıkan Barış Anneleri Meclisi üyeleri, halkı selamladı. Barış Annesi Bedia Duman, İmralı tecridine karşı cezaevlerinde 114 gündür devam eden açlık grevlerinin taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu. Anne Duman, tek taleplerinin barış ve adalet olduğunu belirterek, “Türk, Kürt anneleri ile gerilla ve asker anneleri el ele versin. Bu sorunu çözsün” dedi.

BAŞ: TESLİM OLMAYACAĞIZ 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, halkların Newroz’unu kutlayarak, “Kardeşler sarayında oturup bu ülkenin yoksul kitlesini teslim almak isteyenlere sesleniyorum: Teslim olmayacağız. Bugün birlikte yaktığımız bu Newroz alanında onlara mesaj veriyoruz. Senin zindanların varsa, bizim de meydanlarımız var. Onların tank ve topları varsa, bizimde direncimiz ve teslim olmayacak gücümüz var” ifadelerini kullandı. 

HDP’nin kapatılması girişimlerin değinen Baş, “HDP’yi, Kürt halkını hedef tahtasına oturtanlar bilsinler ki Kürt halkı ve HDP asla yalnız kalmayacaktır. HDP’yi kapatmak istiyorlar. Buradan İstanbul milyonlar olarak sesleniyoruz: Ne yaparsanız yapın, bizi yıldıramazsınız. HDP’yi kapatmak isteyenlerin çenesini kapatacağız” şeklinde konuştu.

Baş’ın konuşmasının ardından yüzbinler, “Bijî berxwedana zindanan” ve “HDP halktır, halk burada” sloganları attı. 

Daha sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu konuştu. “Sizleri Newroz ateşi sıcaklığıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Şenoğlu, “Buradayız, yan yanayız, kadınlar, erkekler olarak buradayız. Laz’ıyla, Pomak’ıyla, Ermeni’siyle, Kürt’üyle buradayız, hep birlikteyiz” dedi. “Bu toprakların canı kanıyız” diyen Şenoğlu, “Newroz’un ateşi etrafında bir araya geldik. Faşizmin tekçiliğine karşı, çoğunluğumuz ve farklılığımız, zenginliğimiz ve birlikteyiz. Halkların çiçek bahçesi gibiyiz. Selam olsun bu büyük coşku ve iradeyi ortaya koyanlara. Ateşin, Newroz’un çocuklarına selam olsun” diye ifade etti. 

‘SELAM OLSUN İMRALI’YA’

Alanda kadınların öncülük ettiğini sözlerine ekleyen Şenoğlu, “Kadınlar renkleriyle alanlardalar. Arinleri, Sakineleri görüyoruz. Kürt halkının yaratıcılığı, kendini var etmesini, özgürlük aşklarını görüyoruz. Mazlumları, Mazlumların çocuklarını görüyoruz. Haci Zengin’i görüyoruz. Selam olsun ‘Berxwedan Jiyane’ diyenlere. Selam olsun İmralı’ya” dedi.

Kitle Şenoğlu’na zılgıt, ıslık ve “Bijî serok apo” sloganları ile cevap verdi. 

ÇÖZÜM İMRALI’DA 

Şenoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Newroz umut demekse, umut İmralı’da yaşamaya devam ediyor. Newroz birlikte yaşamsa İmralı’da bunun çözümü var. Sayın Öcalan yılardır bunu dillendiriyor. İmralı’da barışın çözümünü dillendiriliyor. Eğer Newroz Türkiye’de demokrasi ise Kürtler için barış ise bunun çözümü İmralı’da.  İmralı’dan okunan mektupları hep beraber duyduk. Dolmabahçe Mutabakatını hatırlıyoruz ve yine hatırlıyoruz ki bu toplum Kürdü ile Türkü ile bütün inançları ile gelecek için büyük umutlar besledi, büyük duygular besledi. Silahlar durdu, çatışma bitti ve barış iklimi insanların hayatlarını heyecanlandırdı. Ama tecrit bu iklimi değiştirdi. Şimdi Newroz’u bitirmek istiyorlar, teslim almak istiyorlar. Halklar sussun istiyorlar” diye konuştu. 

‘TECRİDİ MUTLAKA KALDIRACAĞIZ 

“Tecridi mutlaka kaldıracağız” diyen Şenoğlu, “İmralı’nın sesi Abdullah Öcalan’ın sesi halklarla mutlaka buluşacaktır. Bu tecridi kıracağız. Mutlaka başaracağız. Kürt ve Türk halkının bir arada yaşamı için tecridi mutlaka kıracağız. Örgütlü bir toplumla özgürlükçü bir topluma mutlaka ulaşacağız. Demokrasiyi halkın bağrına mutlaka koyacağız. Demokratik cumhuriyet için her yerde direneceğiz, örgütleneceğiz, meclislerimizi mutlaka kuracağız. Newroz yenilmez, Newroz engellenemez. Bu Newroz’un en büyük mesajı budur. Yaşasın Newroz!” dedi. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE DİKKATİ ÇEKTİ 

HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik ise, “Adaletsizce hukuksuzca gecenin bir vakti İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Biz kadınlar bunu kabul etmiyoruz. Adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı Newroz ruhu ile 8 Mart ruhu ile Kadıköy’de bir araya geliyoruz” dedi. 

Bir süre halay çeken yurttaşlar, özgürlüğe dair attıkları sloganlar eşliğinde kutlamaya son verdi.

Newroz alanından öne çıkan notlar şu şekilde:

* Farklı halkları temsil etmesi bakımından platforma 9 dilde “Newroz Piroz be” pankartı asıldı.

* Deniz otobüslerinin geliş yönündeki bölümün kapalı olmasından dolayı, gelenler bariyerlerin etrafını dolaşarak girişlerin yapıldığı kapıya gelmek zorunda kaldı. Buradan geçmek isterken polis engeline takılan bir yurttaş, "Bu kapılar bir tek halka kapalı, yandaşlara, katillere açık. O alanı dolduracağız bugün" sözleriyle tepki gösterdi.

* Sabahın erken saatlerinde alana gelen ve arama noktasında bekletilen yurttaşlar renkli kıyafetleriyle erbaneler eşliğinde alanın açılmasını beklerken halay çekti.

* Alana gelen yüzbinlerin ağzından bir an olsun “Öcalan’a özgürlük”, “Be serok jiyan nabe” ve “Biji Serok Apo” sloganları eksik olmadı.

* Gençler tarafından asılan “Güneşimize selam, direnişe devam” pankartı ise yüzbinler tarafından büyük bir coşku ile karşılandı.

* Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 114 gündür açlık grevinde olan cezaevindeki tutuklular da unutulmadı. Tutukların taleplerinin kabul edilmesine dair çok sayıda döviz ve pankart açıldı.

* Yine alanda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılmak istenmesi ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin tepkiler ön plandaydı.

*“Kadınlar şimdi özgürlük zamanı” yazılı mor renkli önlüklerle ve ulusal kıyafetlerle alanda yerini alarak, 8 Mart’tan Newroz’a güçlü bir katılım sağladıkları görüldü.

* Ev hapsinde tutulan HDP İstanbul İl Yöneticisi Pınar Türk ve Boğaziçi'nde kayyım rektöre karşı yapılan eylemlere katıldığı gerekçesiyle ev hapsinde tutulan Ulaş Bedir Çelik kendi iradeleriyle ev hapsini sonlandırıp Newroz alanında yerini aldı.

 *Yine Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk ile polisler arasında üst araması nedeniyle gerginlik yaşandı. Polisin keyfi tutumuna tepki gösteren Çubuk, "Nasıl ayağımızdaki prangaları söküp attıysak, bu zihniyeti de tarihin karanlığına atacağız" diye belirtti.

* Her kesimden insanın olduğu alanda el ele tutuşup, “Halkların Kardeşliği” halayına duruldu.

* Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin büyüttüğü öfkeleriyle zılgıtlarını yükseltip, "Jin jiyan azadî" sloganları atmayı sürdürdü.

* Farklı kesimden Newroz’a katılım sağlayan yurttaşlar, HDP’nin yalnız olmadığı mesajını verdi.

* Sarı, kırmızı, yeşil renk uyumunu en iyi tutturan yine kadınlardı. Yeşil etek, kırmızı bluz, sarı puşi takan kadınlar, günler öncesinden Newroz için hazırladıkları el işi işlemeleri takarak alanda yerlerini aldı.

*Son olarak kitle dağılırken bile özgürlük sloganları atmaktan bir an olsun vazgeçmedi.