Güney Afrika’da tespit edilen ve ‘Omicron’ adı verilen yeni varyant nedeniyle dünya adeta teyakkuza geçti. Delta varyantıyla rekabet edebilen virüs korku yaratırken Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Afrika ülkelerine yönelik uçuş ve seyahat yasağı kararı aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ön bulguların yeni varyantın daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE AKTARMALI UÇMUŞ

Avrupa’da ilk kez tespit edilen Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron varyantı görülen kadının Mısır’dan Türkiye aktarmalı olarak ülkesine döndüğü belirtildi. ‘Omicron’ olarak adlandırılan yeni kovid-19 mutasyonu Avrupa’da ilk kez Belçika’da tespit edildi. The Guardian’da yer alan habere göre, İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Avrupa’daki ilk ‘Omicron’ vakasının Mısır’dan Türkiye aktarmalı ülkesine dönen bir kadında tespit edildiğini açıkladı. Seyahatinden 11 gün sonra hafif grip benzeri semptomlar gösteren kadının koronavirüs aşısı yaptırmadığı belirtildi.

YENİ TEDBİRLER GÜNDEMDE

Vakanın virüse Mısır’da mı Türkiye’de mi yoksa Belçika’da mı yakalandığı henüz netlik kazanmadı. Javid yaptığı açıklamada, söz konusu varyanta mevcut aşıların etki edip etmediğine ilişkin kaygı yaşadığını belirterek “Bu yeni varyantın halk sağlığı için önemli bir risk oluşturabileceğinden endişe duyuyorum” dedi. Birleşik Krallık’ta henüz söz konusu varyanta ilişkin vaka tespit etmediklerini ifade eden Javid, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olabileceği gerekçesiyle ülkede önlemler alındığını açıkladı.

AĞIR MUTASYONA UĞRAMIŞ

Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyanta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ’Omicron’ adı verildi. DSÖ ortaya çıkan yeni virüsün ağır mutasyona uğramış koronavirüs varyantı için özel olarak toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ‘Omicron’ adı verilen yeni varyantın yapılan ön bulgulara göre daha yüksek bulaşma riski taşıdığına işaret edilerek “Ön bulgular yeni varyantın daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde” ifadeleri kullanıldı.

AFRİKA’YA SEYAHAT KISITLAMASI

Yeni varyant nedeniyle aralarında Rusya, AB, Türkiye, Suudi Arabistan, İsrail, Kanada ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke Afrika ülkelerine yönelik seyahat kısıtlaması kararı aldı. Mısır ise ülkeye girişlerde karantina tedbirlerini sıkılaştırdığını duyurdu.

UZMANLAR NE DEDİ?

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala: Yeni bir varyant (B11529) tartışılıyor bu günlerde, endişe verici olabilir. İlk Botswana’da saptandı, şimdi Güney Afrika’da hızla yayılıyor. Başından beri söylediğimiz gibi, küresel bir soruna küresel  bir yanıt verilmedikçe pandemi etkisi azalsa da kısa zamanda sona ermeyecek.

Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz: Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, varyant Omicron’nun Delta’ya kıyasla bağışıklıktan kaçış ve bulaşıcılık potansiyelinin daha fazla olduğunu belirterek yayılım olasılığını yüksek olarak değerlendiriyor. Pandemide yeni bir aşamaya girdik gibi görünüyor.

Doç. Dr. Osman Elbek: Omikron ya da ondan daha tehlikeli bir varyant gelişiminin nedeni mikrobun kendisi değil pandemiyi baskılamayı seçmeyen politikalar, COVID-19 aşılarının patent nedeniyle yaygın üretilememesi, yoksullar aleyhine süregiden eşitsiz aşılama ve aşı karşıtlığı, varyantları var ediyor

Prof. Dr. Derya Unutmaz: Bu varyantın bizi endişelendiren iki yönü var. Birincisi çok fazla 32 tane mutasyonu var. İkincisi de daha önceki varyantların aksine Delta ile rekabet edebilecek düzeyde. Güney Afrika’da Delta’nın önüne geçmiş gözüküyor.

TEDBİR ALINMAZSA YAYILIR UYARISI

Omicron varyantının çok tehlikeli olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, tedbir almazsak ve Avrupa’da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye’de bir yayılımın söz konusu olacağı uyarısını yaptı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), Güney Afrika ve özellikle İngiltere’de alarma geçtiğini ifade eden Savaşçı, “Şu an için ülkemizde bu mutasyona dair herhangi bir veri yok. Sadece 3-5 ülkede mutasyon tespit edildi ve en son İsrail’de bir vaka çıktı. Bu varyant Delta varyantı kadar endişe verici ve korkutucu bir boyutta” dedi.

AŞILAMA HIZLANMALI

Yeni varyantın şu ana kadar görülen mutasyonel replikasyonların hepsini üzerinde bulunduran bir varyant olduğunu kaydeden Savaşçı “Dolayısıyla endişe verici durum bu zaten. 1-2 ay içerisinde dünya genelinde de yayılabilir. Burada mücadeleyi kazanan aşılanma oranını yüksek tutan ülkeler olacak. 5-11 yaş arası çocuklarımızda da aşılanma programına hızlıca geçmeli. Aşılamayı hızlandırmamız gerekiyor” dedi.

BioNTech ve Pfizer şirketleri, yeni ortaya çıkan ve Omicron olarak adlandırılan koronavirüs varyantına karşı, gerekirse yeni bir aşının yaklaşık 100 gün içinde geliştirilebileceğini açıkladı. Bunun anlaşılması için laboratuvar testlerinin sonuçları beklenecek.