Manisa’nın Soma ilçesinde Uyar Maden'in 8 yıldır vermediği tazminatlarını alabilmek için Ankara’ya düzenledikleri yürüyüşün dönüşünde dün geçirdikleri kazada yaşamını yitiren Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve ile işçi Ali Faik İnter'e veda töreni düzenlendi.

Ali Faik İnter’in cenazesi dün Soma Mezarlığı'nda defnedilirken, Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin için sendikası önünde tören düzenlendi. Törene madencilerin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Emek Partisi, TKP, TÖP, CHP Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Özgür Özel gibi çok sayda siyasetçi katıldı. 

DİRENİŞİN ÖNCÜLERİ

Soma merkezde bulunan Bağımsız Maden İş binası önünde yapılan törende konuşan Çetin Uygun, “Bağımsız Maden İş Sendikası ve işçi sınıfı çok önemli arkadaşlarımızı kaybettik. Yıllardır haklarımızı alabilmek için mücadele ediyoruz. İki arkadaşımızla kimi zaman yerlerde yatarak, karda, yağmurda saatlerce bekleyerek mücadele verdik. İşçilerin taleplerini Meclise ulaştırmak için günlerce yollarda geçirdik. Çetin ve İnter bu pratiğin en önemli isimleriydi, hepimizin başı sağ olsun” dedi.

'SÖZLERİNİ BUGÜN TUTSUNLAR'

Sendika önünde yapılan törenin ardından kitle Soma Beşyol’da bulunan Madenci Anıtı’na yürüdü. Siyah çelenk bırakıldıktan sonra burada da kısa konuşmalar yapıldı.

‘MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAKLAR’

Sendikanın örgütlenme sekreteri Kamil Kartal da, “Bu iktidar madencilere, işçilere ölümü hak görüyor. Ankara’da yaptığımız görüşmelerde şerefleri üzerine yemin edip sorunlarımızı çözeceklerini söylediler. Sözlerinde durmadılar. İki arkadaşımızı mücadelemizde yaşatacağız ve asla yolumuzdan sapmayacağız” dedi.

Maden işçisi Sami Yavuz ise, “İki arkadaşımızı da unutmayacağız, mücadelemizde yaşayacaklar” dedi.

MÜCADELE VURGUSU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel ise madencilerin cenazelerinin kalabalıklar tarafından karşılanmasının önemli olduğunu ancak aynı kalabalığın mücadeleye de katılması gerektiğini söyledi.

İŞÇİ CİNAYETİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise iki madencinin ölümünün İşçi cinayeti olduğunu belirterek, “Patronların tarafı olduğu İşçi cinayetleri, kaza değildir, planlayarak ve tasarlanarak ortaya çıkar. Haklarını almak için ağır bedeller ödemek zorunda bırakılıyorlar. İktidar her seferinde işçilerin önüne jandarmalarıyla engel oldu. Bu iktidar İşçi düşmanıdır. Ortak mücadele vermezsek anmalarda buluşmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

‘HAKLARI İÇİN MÜCADELE ETTİLER’

Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu şunları söyledi: "Dünya Sendikalar Federasyonu maden işçilerinin acısını paylaşıyor. İki arkadaşımız hakları için mücadele ederken diğer yandan da sarı sendikacılığa karşı da mücadele verdi.”

ÇETİN DEFNEDİLECEK

Konuşmaların ardından kitle Tahir Çetin'in yaşadığı Kınık'ta ailesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından Çetin'in cenazesi Kınık Cemevi'nden alınıp, ilçe mezarlığına defnedilecek. (Manisa/MA)