İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirdiği “F Oturumu” eylemlerinin 479'uncusunu koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle online gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın (83) durumuna dikkat çekildi. 

5 DEFA KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Salgının cezaevlerinde hayati tehlike oluşturduğunu belirten Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, tutukluların olanaksızlıklar içinde sağlık sorunlarıyla cebelleşerek hayatta kalma mücadelesi verdiklerini vurguladı. Şahin, Özkan’ın 25 yıldır tutuklu bulunduğunu belirterek, bugüne kadar 5 defa kalp krizi geçirdiğini, kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve  görme  yetilerinde ciddi azalma, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunduğuna dikkati çekti.

TAHLİYEYE ATK ENGELİ

Şahin, yaşamını tek başına sürdüremeyen Özkan hakkında, 2015 yılında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından, hastalıkları nedeniyle yüzde 87 engelli raporu verildiğini hatırlatarak, "Özkan hakkında cezaevinde kalamaz raporu verilmiş olmasına rağmen, halen tahliye edilmemiştir. İnfaz ertelemesi talepleri ise Adli Tıp Kurumu tarafından verilen ‘cezaevinde kalabilir’ raporlarıyla engellenmektedir."

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Özkan'ın tedavi için gittiği hastanede yatağa kelepçelenerek tedavi edilmesine tepki gösteren Şahin, ilerleyen yaşı ve hastalıkları nedeniyle Özkan'ın yaşamından endişeli olduklarını belirtti. Şahin, Özkan ve tüm hasta tutukluların pandeminin de yarattığı riskler göz önünde bulundurularak yaşam haklarının korunması için bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.