HABER MERKEZİ- 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in, katliamdan PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim’i sorumlu tutmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
Cirit'in “Salih Müslim’in Reyhanlı ve Ankara Gar Katliamı dosyalarından arandığı, bunda bir tereddüt olmadığı, buna rağmen Çekya’nın Salih Müslim’i iade etmediği” biçimindeki basına yansıyan ifadelerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Yargıtay Başkanının ‘hiçbir tereddüt olmadığı’ biçiminde ifade etmiş olduğu husus, ne yazık ki tamamen dayanaksız bir iddiadan ibarettir” ifadeleri yer aldı.
 
‘CİRİT’İN AÇIKLAMALARI DAYANAKSIZ’
 
Açıklamanın devamında, “Salih Müslim, Reyhanlı ve 10 Ekim Ankara Katliamı dosyasında sanık olarak yer almamakta olup, hatta dosyalarda adı dahi geçmemektedir. Bu nedenle söz konusu açıklama tarafımızca büyük bir şaşkınlıkla karşılanmış olup, ‘acaba yanlışlıkla mı söylendi’ diye söz konusu iddiayla ilgili düzeltme yapılması beklenmiş, ancak bugüne kadar herhangi bir düzeltme yapılmamıştır. Üzülerek belirtmek isteriz ki; Yargıtay Başkanı Cirit’in açıklaması tamamen dayanaksız olup, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğinden tarafımızca bu açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir” denildi.
 
‘MÜSLİM’İN ADI DAHİ GEÇMEMEKTEDİR’
 

Yürütülen soruşturma kapsamında katliamın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğinin açığa çıktığı ve 36 IŞİD üyesine soruşturma açıldığı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Belirtmek gerekir ki; 10 Ekim Ankara Katliamı dava dosyasında Salih Müslim’in bu davadan dolayı arandığına ya da hakkında yakalama kararı çıkarıldığına dair bir bilgi mevcut değildir. Yargılama halen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmekte olup, Salih Müslim dahil başkaca bir örgüt ya da kişilerin adı dahi geçmemektedir. Dolayısıyla Yargıtay Başkanlığı gibi bir makamda bulunan bir kişinin gerçeğe aykırı dayanaksız böyle bir iddiayı ortaya atmasının en hafif deyimle hukukçu kimliğine yakışmayan bir tutum olduğunu belirtmek durumundayız. İsmail Rüştü Cirit’in söz konusu açıklamayı hangi bilgi ve belgelere dayanarak yaptığını gerçekten merak etmekteyiz. Yargıtay Başkanı, bu açıklamayı dava dosyalarını bizzat kendisi inceleyerek yapmışsa ve bu konuda bizim bilmediğimiz ancak kendisinin bildiği bir bilgi mevcutsa, bunu derhal mahkemelere bildirmeli ve kamuoyuna açıklamalıdır.”
 
‘KAMOYU YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR’
 
Açıklamada, Ankara Gar katliamı davasında gerekse de DAİŞ yargılamalarında kamuoyunun manipüle etmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Katliamlarda sorumluların yargılanması yönünde bir yargı pratiğinin olmadığının ifade edildiği açıklamada, “Nitekim en son Yargıtay Başkanı’nın sözleriyle bir kez daha ortaya çıkan kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yönelik bu çaba, daha önce de 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ve Suruç Katliamı Savcıları tarafından soruşturma sürecinde yapılmak istenmiş, ancak istedikleri şekilde bir sonuç ortaya çıkmamıştır. Yargıtay Başkanı’nın son açıklaması da bu tutumun aynen devam ettiğini gösteren tipik bir örnekten başka bir şey değildir” denildi. (Mezopotamya Ajansı)