Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmara Üniversitesi diplomasında belirsizlik olduğunu iddia ederek yargıya yaptığı başvuruda ilk olumlu karar geldi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi, 30 Haziran 2022’de Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin başvuruyu geri çeken kararını oybirliğiyle kaldırdı. Mahkeme yeniden karar verilmesine hükmetti.

Cumhuriyet’in aktardığına göre kararda “Mahkeme tarafından, davanın Anayasanın 20. maddesinde yer alan özel hayatın gizliliği; 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu göz önüne alınarak işin esası hakkında bir karar verilmesi gerektiği açıktır” denildi.

HKP MYK Üyesi Avukat Pınar Akbina, “Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi’nin oybirliği ile aldığı karar; yargının son dönem AKP’gillerin hukuk bürolarına dönüştüğü ve yargıçların, savcıların büyük bir baskı altında olduğu düşünüldüğünde saray saltanatı çatladıkça yargı üzerindeki baskının da hafiflediğinin bir göstergesidir” dedi.

‘CESUR KARARLAR ÇIKMAYA BAŞLADI’

Akbina, “Bildiğimiz gibi son zamanlarda Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP iktidarı anketlerde baş aşağı gidiyor; doların yükselişini engelleyemiyorlar, hatırı sayılır ekonomistler ve uzmanlar ‘Bunlar artık ekonomiyi kurtaramazlar’ diyorlar. Bu durum yargının üzerindeki korkuyu ve baskıyı da hafifletiyor. Bu sayede son dönem yargıdan daha cesur kararlar çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

“Sedat Peker’in iddialarına ilişkin yaptığımız suç duyurusu üzerine ilgililer hakkında soruşturma açılması da bunun bir göstergesidir” diyen Akbina, şöyle devam etti:

“Yargıç ve savcılar üzerinde, AKP iktidarı sona erdiğinde, FETÖ’nün yargıç ve savcıları gibi biz de yargılanırız korkusu hâkim olmaya başladı. Bu nedenle AKP’nin, 2015 sonrası FETÖ’den boşalan yerlere doldurdukları hâkimler ve savcılar dışında kalanlar, üzerlerindeki baskı azaldıkça yavaş yavaş hukuku uygulayıp vicdanlarını dinleyecekler ve sayıları giderek çoğalacak.”