Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde aynı aileden 7’si çocuk 9 kişinin öldürüldüğü Vartinis Katliamına ilişkin davanın ikinci duruşması, Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, katledilenlerin aile yakınları Aysel Öğüt, Abdullah Öğüt, Nurullah Öğüt, Murat Öğüt ve dava avukatı Fuat Özgür hazır bulundu. Duruşmaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi (MYK) Nuray Çevirmen, İHD avukatı Günizi Satar, Hafıza Merkezi ve Yaşam Bellek Özgürlük Derneği adına Ozan Devrim Yay katıldı.  Sanık dönemin ilçe Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu’nun avukatı ise mazeret göstererek duruşmaya katılmadı. 

‘NİYE TUTUKLANMIYOR?’ 

Abdullah Öğüt ve Murat Öğüt beyanında sanığın bir an evvel tutuklanmasını talep etti.  Aysel Öğüt de sanığın bir an önce cezalandırılmasını talep ederek, "Kaç aydır tutuklanmıyor. Niye tutuklanmıyor? Yargıtay kararını verdi, siz kararınızı verdiniz neden tutuklanmıyor? Bir an önce tutuklanmasını istiyorum" dedi. 

‘KATİLİ İSPATLAMAK 28 YILIMIZI ALDI’

Nurullah Öğüt de sanığın bir an önce yakalanması gerektiğini vurgulayarak, "Sanığın hain ve katil olduğunu ispatlamak 28 yılımızı aldı. Sanığa verilecek ceza neyse verilip mahkemenin sonlandırılmasını talep ediyorum. Sanığın mal varlığına el konulmasını istiyorum. Yalnız bırakılan Öğüt ailesi olarak devlet bize yardımcı olmadı, bu salonun yarısında polis vardı. Bize terörist gözüyle baktılar. 28 yıl ezildik, üzüntümüze üzüntü kattılar. Sanığın cezasının kesilmesini ve davanın sonlandırılmasını talep ediyorum" diye konuştu. 

CEZASIZLIK POLİTİKASI ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLÜYOR

Ardından söz alan Avukat Fuat Özgür 28 yıldır bu davanın çok etkisiz bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek "Bütün yargılama süreci sanığın istediği şekilde yürütülüyor. Yargıtay bozma ilanından sonra mahkemenizden dosya mart ayında bozulup geldikten 6 ay sonra duruşma verdi. Dosyada zaman aşımı ortadayken bu süreci uzatmak müvekkillerimin mağduriyetine mağduriyet katmakta. 9 kişinin öldürülmesi suçundan mahkum olacak kişi için son celsede tutuklama çıkmadı bu dosyanın cezasızlık politikası üzerine yürütüldüğünün delilidir. Biz Türkiye'de olduğuna inandığımız sanığın etkin bir şekilde aranmadığı ve birçok güç tarafından korunduğu kanaatindeyiz. Sanığın İnterpol aracılığıyla etkin bir şekilde aranmasını bu yönüyle EGM'ye istihbarat başkanlığına müzekkere yazılmasını talep ediyoruz. 9 kişinin öldürülmesi olayına karışan biri için dosyanın zaman aşımına bırakılarak düşürülmesi bir hukuk devleti için ayıp olacaktır. Sanığın bir an önce yakalanması için bütün imkanların kullanılması işlemlerinin başlatılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

ERTELENDİ

Mahkeme başkanı, sanık Bülent Karaoğlu'nun hala yakalanmadığını ve yakalama kararının devam ettiğini belirterek duruşmayı 9 Aralık’a erteledi.