Hasta ve infazları yakılan tutuklu yakınlarının Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 66’ncı gününde devam ediyor. Bugünkü nöbeti, Van F Tipi Cezaevi’nde 68 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan, Van F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutuklu olan 25 yaşındaki Botan Timur’un babası Kazım Timur sürdürdü. Eylemi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Özalp ilçe örgütü yöneticileriyle yerine kayyım atanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç ziyaret etti.

'KÜRTLER GERİ ADIM ATMADI'

Ziyarette konuşan Almaç, cezaevlerinin inşa tarihçesini hatırlatarak, “Kürtleri, cezaevleriyle korkutmaya çalışıyorlar. 12 Eylül askeri darbesinde Amed Cezaevi’ndeki arkadaşlarımız eşsiz bir direniş sergileyerek, egemenlerin zihniyetini boşa çıkardılar ve geri adım atmadılar. Cezaevi direnişleri her zaman topluma öncülük etti. Kürtler, hiçbir zaman geri adım atmadı ve direnişlerini hala da sürdürüyor. Cezaevlerinde yasalara aykırı bir şekilde baskı var. Her türlü yöntemi uyguluyorlar” şeklinde konuştu. Cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna dikkati çeken Almaç, “Cezaevlerinde, devlet fiili olarak idam yöntemleri kullanıyor. Artık sınırsız hak ihlali var. Hasta tutuklular ölüme gönderiliyor” tepkisinde bulundu. Almaç, Türkiye’nin kendi yasalarını bile uygulamadığına vurgu yaptı.

Almaç, adalet eylemini sürdüren ailelerin mücadelelerinin her zaman yanında olduklarını söyledi.

DİYARBAKIR 

Hasta ve infazı yakılan tutukluların yakınlarının Diyarbakır Barosu'ndaki Adalet Nöbeti eylemi 91'inci gününde. Aileler, bir kez daha yakınlarının özgürlüğünü istedi. Tutuklu yakınlarından Reşahat Ada, "Şimdiye kadar bir çözüm üretemediler. Adalet gelene kadar buradan gitmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı ve Başbakana çağrımız var; Çocuklarımızın tedavi edilmesi ve infazlarının yakılmasını istemiyoruz. Yeter artık. Biz annelerin yüreği yanıyor" diye konuştu. 

Tutuklu yakını Nuray Abay ise cezaevinde yaşanan baskılara değindi. Abay, "Tutsakların infazını yakıyorlar ve hastaları tedavi etmiyorlar. Barış ve adalet istiyoruz. Bütün tutsakların serbest bırakılmasını ve hastaların tedavi edilmesini istiyoruz. Onların durumundan dolayı her gün korkuyla yaşıyoruz. Tüm bunlara rağmen yolumuzdan vazgeçmiyoruz. Gerekli mercilerin görevini yerine getirmesini istiyoruz" çağrısı yaptı.