Konya merkezli uyuşturucu soruşturmasında çete lideri olarak ismi geçen Adana Cumhuriyet Savcısı Osman Yarbaş gözaltına alındı. Narkotik soruşturmasının yanı sıra Gülen cemaati soruşturmalarında ‘FETÖ borsası’ kurduğu belirtilen ve para karşılığı dosya kapattığı da ortaya çıkan Osman Yarbaş kimdir?

Yarbaş, , 15 Temmuz sonrasında 4 bin 500 yargı mensubunun ihraç edilmesinin ardından AKP-MHP kontenjanından yargı mensubu yapılan bir avukat olarak öne çıktı. Yarbaş, Kuzey Kıbrıs’da bir üniversitede hukuk eğitimini tamamladıktan sonra Antalya’da serbest avukat olarak çalışmaya başlamıştı.

NE OLMUŞTU?

Konya merkezli uyuşturucu soruşturmasında adı geçen Osman Yarbaş hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldığı ve 11 Mayıs tarihinde Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından görevden uzaklaştırıldığı öğrenilmişti. Edinilen bilgilere göre Hakimler ve Savcılar Kurulu müfettişleri soruşturmayı tamamlayarak savcı Osman Yarbaş’ın meslekten ihraç edilmesi yönünde görüş bildirdi. Savcı Osman Yarbaş’ın HSK tarafından ilerleyen günlerde meslekten ihraç edilmesi bekleniyor.

Adana’dan Konya’ya uyuşturucu sevkiyatı yapan şebekeye yönelik Konya Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı operasyonda, polis memuru olan kuryenin telefonunda yapılan incelemede Cumhuriyet Savcısı Osman Yarbaş’a ulaşılmıştı. Yarbaş’ın uyuşturucu trafiğini yönettiği ve örgüt lideri olduğu ortaya çıkarken aynı zamanda “FETÖ borsası” oluşturduğu da belirlendi.

ÇETENİN BAŞI SAVCI

Adana’dan Konya’ya eroin sevkiyatı yapan suç örgütüyle ilgili Konya Narkotik polisinin yaptığı çalışmada, polis olan uyuşturucu kuryesinin ele geçirilen telefonunda yapılan incelemede, aralarında polis memurlarının da bulunduğu 20 kişilik uyuşturucu sevkiyat çetesi çıktı. Çetenin başındaki isim ise savcı çıktı.

Adana’dan Konya’ya uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı ihbarını alan Konya Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri yaptıkları çalışma sonrasında kent girişinde kuryenin bulunduğu aracı durdurdu.

Araçta yapılan aramada 25 kilogram eroin ele geçirilirken kuryenin polis memuru olduğu ortaya çıktı. Polis memuru F.K. ile yanındaki eşini gözaltına alan Narkotik polisi, şüphelinin cep telefonuna da el koydu.

Şüpheli F.K’nın telefonunda Whatsapp mesajlaşma uygulamasını inceleyen polisler, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Osman Yarbaş’ın F.K’ya uyuşturucu sevkiyatı ile ilgili talimatlar verdiğini tespit etti. Konya Emniyet Müdürlüğü ve Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ele geçirilen dijital materyaller sonrasında soruşturmayı derinleştirdi.

‘AKP SAVCISI YANİ’

Dedesi Varsak Belediyesi’ne kurucu başkanlık yapan Yarbaş’ın Antalya ve çevresindeki arazi ve rant paylaşımı haberleri ile de adı anılıyor.

Gazeteci Erk Acarer, sosyal medya üzerinden Osman Yarbaş ile ilgili şu paylaşımı yaptı:

“Uyuşturucu kaçakçısı Savcı Osman Yarbaş, Kıbrıs’ta hukuk okuyor. Mezun olunca Antalya’da avukatlığa başlıyor. 2017’de, avukatlardan hakim ve savcı ataması yapıldığı dönemde, Adana’ya savcı olarak atanıyor.

AKP savcısı yani! Dedesi Osman Yarbaş, Antalya Varsak belediyesi kurucu başkanı. Babası emlakçı. Akrabalarının çoğu oto galerici. Uyuşturucu kaçırmada rant a car rahatlığı!

Aslında ailesi varlıklı bir aile. Bunun kaynağı ise, dedesinin belediye başkanlığı döneminden geliyor. Hazine ve 2/B arazilerinin satılması ve imara açılması ile halkın varlıklarının yağmalandığı ileri sürülüyor. Dedesine yakışır bir torun olmuş.

Edindiğim bilgilere göre savcının uyuşturucu çete lideri olacak kapasitesin yok. Muhtemelen arkasında daha büyük bir baron olduğunu ileri sürülüyor.

Savcının uyuşturucu işinde olması artık çok enteresan değil. Haberin Sabah gazetesinde yayınlanması daha ilginç. Sanki iktidar içindeki çeteler arası bir hesaplaşma var. Bir takım kişiler de taraflara ayrılmış gibi.”

MHP-AKP KONTENJANINDAN SAVCI OLDU

Uyuşturucu baronu olduğu ortaya çıkan ve avukatlık yaparken 15 Temmuz sonrası AKP-MHP kontenjanından savcılığa geçirildiği kaydedilen Adana Terör Savcısı Osman Yarbaş’a ilişkin gazeteci Cevheri Güven ise şu yorumu yapıyor: “Bugün yakalanan 25 kg eroin, buz dağının küçük bir parçası. Adana hattının gerisinde Hatay’a bakmak lazım. Bu savcı aslında Baron Savcılar ağının bir parçası. “Baron Savcılar” tanımı da literatüre katkım olsun. Hatay ayağına girmeden de bu iş çözülmez onu da söylemiş olayım.”