Urfa'da binlerce kişi Newrozu kutlamak için 11 Nisan Stadyumu yanındaki alanda bir araya geldi. "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla gerçekleştirilen kutlama için alanı dolduranlar arasında özellikle kadınlar ve gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. 

Sarı, kırmızı ve yeşil renkli kıyafetler giyen kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto edip, “Jin jiyan azadî” sloganı attı.  Gençler ise, kuleler oluşturarak renkli görüntüler oluşturdu.

VERİLEN MESAJLAR 

Urfa halkı, mesajlarını ise attıkları sloganlarıyla verdi. 22 yıldır İmralı Adası’nda tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı sık sık sloganlar atıldı. Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ise “Bijî berxwedana zindana” sloganlarıyla selamlandı. Binlerce insan, HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına ise “HDP halktır, kapatılamaz” ve “HDP halktır halk burada” sloganlarıyla cevap verdi.

HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan'ın yanı sıra Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî’nin katıldığı Newroz programı, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. 

Konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti Kürtçe yaptığı konuşmasında Kürtçeye yönelik  yasak ev asimilasyon politikaları üzerinde durdu. Aşiti, yine Kürtler olarak ulusal birliklerini sağlamaları gerektiğini ifade etti.

İMRALI'YA  SELAM

HDP’li Ömer Öcalan sahneye çıktığı sırada ise, gençler hep bir ağızdan “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları attı.

HDP'Lİ ÖCALAN: KORKMUYORUZ

Herkesin Newrozu’nu kutlayarak sözlerine başlayan Ömer Öcalan, Türkiye’de yaşanan siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlar üzerinde durdu. Bu sorunların çözüm adresi olarak İmralı'yı işaret eden HDP’li vekil, “Bunu hükümette çok iyi biliyor” dedi.

Fakat Kürt halkının iradesi tanınmayarak, müzakere masasının devrildiğini dile getiren Öcalan, Kürt halkının iktidarın baskı politikalarından korkmadığını vurguladı. Öcalan, “Biz parti kapatılmasından korkmayız. Bizler halkımıza zarar gelmesinden korkarız. Kürt halkı efendilerin önünde kurbanlık kuzu değildir. Bizler kadim coğrafyanın en köklü halkıyız. Eğer bizi yıldırmaya çalışanlar varsa ağa babalarına baksınlar” ifadelerini kullandı.

'BERABER BAŞARACAĞIZ'

Konuşmasına sonrasında Kürtçe devam eden Ömer Öcalan şunları kaydetti: “Dilimize karşı bir saldırı var. Bizler diyoruz ki Kürt dili resmi eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz. Bunun için kampanya başlatıldı. Tekrardan belirtmekte fayda var, tüm sorunların çözümü İmralı'dır. Bursa Başsavcılığı'na sesleniyorum, derhal gerekeni yapın. Açlık grevinde olan herkesi candan kutluyorum ve onların mücadelesini biz yükselteceğiz. Bizler beraber yürüyeceğiz ve beraber başaracağız.”

Yapılan konuşmalar sonrası çalışan müzikler eşliğinde halaylar çekilip, Newroz kutlandı. Kutlamalar çekilen zılgıt ve atılan sloganlarla son buldu.

Kutlamaları esnasında 4'ü çocuk, 2'si kadın 7 kişi gözaltına alındı.