Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim’de baskın robokop giyimli 80 gardiyan, tutuklulara toplu işkence yaptığı belirtildi. Haftalık telefon görüşmesi yapan tutuklular, yakınlarına yaşadıkları durumu anlattı. Cezaevine atanan yeni infaz müdürünün talimatı doğrultusunda gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını dile getiren tutuklular, vücutlarında kırıklar ve yaralanmalar olduğunu kaydetti. Koğuşları zorla değiştirilen tutukluların revire gitme taleplerinin karşılanmadığı ve darp raporu alma taleplerinin ise reddedildiği öğrenildi. 

Ailelerin başvurusu üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, işkence gören tutuklularla görüşmek için cezaevine bir heyet gönderdi. İşkence gören 23 tutukluyla görüşen heyet, ajansımıza konuştu. 

80 GARDİYAN BASTI

Ailelerin aktarımını doğrulayan avukatlar, gardiyanın 3 müdürle birlikte koğuşları bastığını kaydetti.  Tutuklular kendilerine her hangi bir resmi evrak sunulmaksınız yerlerinin değiştirilmek istendiğini ifade ettiğini belirten avukatlar, “80 tutuklu ve hükümlü işkenceye maruz kaldı. Yaralılar var, yönetim doktorun darp rapor vermesine izin vermiyor” bilgisini paylaştı. 

YEMEK BOYKOTU 

Zorla koğuşları değiştirilen tutuklular, arkadaşlarından haber alamadıkları için yemek boykotu başlattığının bilgisini veren avukatlar, tutukluların baskı ve işkencenin devamı halinde açlık grevine gitmeyi düşündüğünü söyledi. 

Cezaevinde tutukluları ziyaret eden ÖHD Urfa Şubesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD), önümüzdeki günlerde konuya dair rapor paylaşacaklarını ifade etti. 

TUTUKLULARIN ANLATTIMI ŞÖYLE:

Ailesini arayan Mehmet Binici, koğuşta alınırken darp edilip, yerlerde sürüklendiklerini ve götürüldükleri odanın penceresinin olmadığını, odalarda battaniye bulunmadığını, su olmadığını ve lağım içe doğru aktığını ifade etti. 

Tutuklu İbrahim Ethem Göktürk de ailesine şu bilgileri aktardı: “Odalar değişecek denildi. Gerekçesini resmi olarak istedik. Bunun üzerine yaşanan tartışma sonrası 80 kadar gardiyan B. isimli müdür eşliğinde arkadaşlarımıza saldırdı. Bir arkadaşımızın başı kırıldı diğer arkadaşımız bacak ve kollarında yaralandı. Kırıklar olabilir ama reva götürmediler. 12 arkadaşı C 3 koğuşuna götürdüler.  Sağlık durumları iyi değil ve revir talepleri kabul edilmiyor. Kafasından yaralanan bir arkadaşımızın revir ve darp raporu alma isteği reddedildi. Diğer 60 arkadaşlarının nereye götürüldüğü ve durumlarının ne olduğu hakkında bilgimiz yok.”  

Konuyla ilgili aradığımız cezaevi, yetkili bir kişiyle görüşemeyeceğimizi ve konunun gerçek dışı olduğunu ileri sürdü.