AKP’nin kurucu isimlerinden Fatma Bostan Ünsal, AKP’deki istifaları ve Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kuracağı yeni partilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AKP içerisinde ciddi görüş ayrılıklarının başladığını ifade eden Ünsal, 7 Haziran seçimlerinden sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Meclis’te olan partilerle koalisyon hükümeti kurmak istediğini söyledi. Koalisyon hükümeti kurmak isteyen Davutoğlu’na izin verilmediğini kaydeden Ünsal, “O dönemde hoşnutsuzluklar olmasına rağmen hep sustular. Seçimlerden önce Gezi Direnişi olayları sonrası Bülent Arınç’ın bireysel bir çıkışı oldu. Ama en önemli çıkışlar 7 Haziran seçimleri sonrasında oldu. Bu hoşnutsuzlar ve ses çıkarmalarda kamuoyundan uzak ve AKP içerisinde gerçekleşti” dedi. 

AKP’DEKİ KOPUŞLARIN NEDENİ

AKP içerisindeki bu hoşnutsuzluklar çözülmediği için Davutoğlu ve Babacan’ın kamuoyuna yeni parti kuracaklarını deklare ettiğini ifade eden Ünsal, bunun yeni bir şey olmadığını, 4 yıldır süren hoşnutsuzluklardan doğduğunu söyledi. Yeni kurulacak olan partilerin çözümsüzlükten doğduğunu aktaran Ünsal, “AKP’de var olan sıkıntıları milletvekilleri kendi aralarında dillendiriyorlar ama sadece kendi aralarında. Özellikle OHAL’le başlayan hukuksuzluktan çok hoşnutsuz olduklarını biliyorum. Var olan sıkıntılar dillendirildiğinde bir zeminde politika haline getirilmeyince kopuşlara neden oluyor. Son olarak istifa eden Mustafa Yeneroğlu’da bu nedenlerle istifa etti. Ama bu kopuşlar hiç sürpriz olmadı, zamanı gelip geçiyordu” diye ifade etti. 

‘KOPUŞLAR MUHAKKAK OLACAKTIR’

AKP’deki kopuşların rakamlarla ifade edilmesinin spekülasyonlara neden olabileceğini ama bu kopuşların ciddi bir boyutta olabileceğinin altını çizen Ünsal, bu kopuşlardan AKP içerisindeki eski milletvekillerin ve mevcut milletvekillerin de olabileceğini aktardı. Milletvekillerin bu konuda çok rasyonel düşündüğüne dikkat çeken Ünsal, “2017 yılında yasa değişikliği ile beraber milletvekilleri istifa edince, istifa eden milletvekilleri yerine yedek milletvekili getirilmesi tasarısı yapılmaya çalışıldı. Milletvekilleri bu duruma itiraz etti. O nedenle milletvekilleri son derece realist insanlardır. AKP’nin gerçekten kazanamadıklarını anladıkları zaman kopuşlar muhakkak olacaktır. Zaten milletvekillerinin bu kadar susmamalarına veya eleştirilere rağmen AKP’de kalmalarının nedeni de realist olmalarından kaynaklanmaktadır. Yeneroğlu, istifa ederken birçok milletvekilinin de gidişattan memnun olmadığını açıklaması da bu nedenle çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘AKP’Yİ VURDU’

Liderlerin ellerini güçlendiren bir siyasi parti kanununun olduğunu ama bunun AKP’de olmadığını, diğer partilerde bir eleştiri mekanizmanın olduğuna dikkat çeken Ünsal, “AKP liderliğin ağır bastığı eleştiri mekanizmasının sağlanmadığı bir hale geldi. Zamanında bu mekanizmayı biz idealistler başarabilirdik ama maalesef başaramadık. Eleştiri mekanizmasının yoksunluğu nihayetinde AKP’yi vurdu. AKP kendi içerisinde en az 2 parti çıkaracak. Zamanında eleştiriler dikkate alınıp politika haline getirmiş olsaydı, AKP zayıflayan bir parti olmazdı. AKP kendi içerisindeki eleştirileri dikkate almaması kendini zayıflatan bir durum oldu” diye belirtti.

'KOPUŞLARA NEDEN OLACAK’

AKP’deki kopuşların iki yeni parti kurulmasına neden olduğuna değinen Ünsal, “Davutoğlu partinin 2’nci Genel Başkanı ve Başbakanlık görevini yapmış. Ali Babacan ise AKP hükümetinin en başarılı bakanlığını yapmış. Son derece güçlü kişilerin bu yeni oluşum girişimleri çok önemlidir. Kamuoyu araştırmalarında görüldüğü gibi söz konusu bu iki hareketinde belirli bir tabanı var. Kurulacak iki parti ile birlikte AKP’deki kopuşlar çokta sürpriz olmaz. Mevcut ve eski milletvekillerinin yeni olacak partilerde yer alması sürpriz olmayacaktır. Bu söylediklerimi de kamuoyu araştırmalara dayandırarak söylüyorum” ifadesinde bulundu.  

'ETRAFI HIZLICA BOŞALACAK’

AKP içerisindeki çelişkilerin ilk defa yerel seçimlerden sonra ciddi anlamda kamuoyu önünde tartışıldığına vurgu yapan Ünsal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seçmen bu tartışmalara tanık oldu. Seçmen var olan sıkıntılara rağmen alternatif parti göremediği için kopuşlar pek olmadı. Ama şimdi AKP’den ayrılan güçlü isimlerin yeni parti kurması özellikle sağ seçmene adres göstermiş oldu. Bu durum AKP’nin giderek zayıflanmasına neden olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde yüzde 1’lik bir oranında ne kadar önemli olduğuna tanık olduk. Bu yüzden bu oranlar çok önemli olacaktır. Ve bu oranlar çok önemli sonuçlara neden olacaktır. Barış sürecinin sonlandırılmasının sebebi de AKP’nin tek başına iktidarlığını kaybetmesiydi. Bu kaybetmenin milliyetçi oylarının barış sürecinden dolayı AKP’ye oy vermediğine yorumlandı. Kurulacak bu iki parti sinerji yaratmazsa bile toplamda yüzde 10 oy alması bekleniyor. Bu yüzde 10’luk oy büyük sonuçlara neden olacaktır. Çünkü bu yüzde 10’luk oy oranı çoğunluğu AKP kitlesinden gidecektir ve AKP’nin iktidar olamadığını gören milletvekilleri ve seçmenlerde büyük kopuşlara neden olacaktır. İktidar partilerine bakıldığında hep böyle olmuştur; iktidarlığını kaybettiğini anlaşıldığı zaman etrafı hızla boşalmaya başlar.” 

‘YENİ OLUŞUMLAR ÖZELEŞTİREL YAKLAŞMALI’

Yeni kurulacak partilerden kendisini bir teklifin gelmediğini de dile getiren Ünsal, “Yeni parti kuracak olan arkadaşlara başarılar dilerim. Benim bu tarz yerlerde olabilmem için biraz daha özeleştiri yapılması gerektiğini düşünüyorum. Buna hazırlar mı bilmiyorum. Bugün eğer şikayet ediyorsak ve bu şikayetler çerçevesinde yeni oluşumlara gidiyorsak özeleştirel yaklaşılması gerekiyor. Bu konuda ben AKP kurucusu olarak özeleştiri veriyorum. Davutoğlu gibi isimlerin daha çok özeleştiri yapmaları gerektiğini düşünüyorum. O yüzden benle yürümek zor olabilir. İnşallah Türkiye daha demokratik ve barışçıl bir yönetime kavuşur” şeklinde konuştu.  

MA / Naci Kaya – Erdoğan Alayumat