Ankara'nın Keçiören ilçesinde 3 Ağustos 2020’de evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır'ın (Sema Esen) hayatını kaybetmeden önce dijital medyada canlı yayında şiddet uygulayan Ümitcan Uygun hakkında “Tehdit ve konut dokunulmazlığı ihlal",  “bilişim sistemine usulsüz girme” ve “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme”  suçlamasıyla ve arkadaşı Enes Özdemir’in  “konut dokunulmazlığı ihlal" suçundan yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Çakır'ın aile ve avukatları katıldı. Sanık Ümitcan Uygun tutuklu bulunduğu cezaevinden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

BASINI HEDEF ALDI

Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Ardından savunma yapan sanık Uygun üzerine atılı suçlamaları işlemediğini iddia ederek, “Burası Muz Cumhuriyeti değil Türkiye Cumhuriyeti’dir” sözleriyle kendini savunurken, Aleyna Çakır’ın ailesini, avukatlarını ve kadın örgütlerini basına demeç vermeleri üzerinden basın hedef aldı. “Uygun, “Ben her duruşmadan çıktıktan sonra akşam koğuşta davadaki her şey TV’de çıkıyor. Bundan rahatsız oluyorum” dedi. 

SAVCI MÜTALAASI

Dosyanın esasına ilişkin mütalaasını sunan iddia makamı fail Uygun'un “konut dokunulmazlığı ihlal”, “tehdit”, “bilişim sistemine usulsüz girme” ve “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” yönünden  olay günü yanında bulunan arkadaşı Enes Özdemir’in ise “konut dokunulmazlığı ihlal” yönünden cezalandırılmasını istedi. 

4 YIL 10 AY CEZA

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Enes Özdemir’e “konut dokunulmazlığı ihlal” yönünden 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. İyi hal indirimi de uygulayan mahkeme hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Mahkeme sanık Ümitcan Uygun’a ise herhangi bir indirim uygulamadan “konut dokunulmazlığı ihlal” yönünden 2 yıl, “bilişim sistemine hukuka aykırı bir şekilde girme” suçlamasından 2 ay, “kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde ele geçirme” suçundan 2 yıl 2 ay ve “tehdit” yönünden ise 6 ay olmak üzere toplam 4 yıl 10 ay hapis cezası verdi. 

'2 YILDIR DAVA AÇILMADI'

Duruşmanın son bulmasının ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan ve dava avukatlarından İrem Esra Kömürcü Altun, adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Dosyanın karara bağlandığını ifade eden Altun, “Sanık 4 farklı suç tipinden toplamda 4 yıl 10 hapisle cezalandırıldı. Elimizdeki tek dosya bu değil. Aleyna’nın hakkını sadece burada savunmuyoruz. Şüpheli ölüm dosyasında 2 yıldır hala dava açılmadı. 2 yıl sonra dosya ölüm saatinin belirlenmesi amacıyla bilirkişiye gidiyor. Bu kabul edilemez bir yargı eksikliğidir. Bir an önce şüpheli ölüm davasının açılmasını istiyoruz. Sanık Ümitcan Uygun hakkında bir suç duyurumuz daha var. Aleyna’nın astım hastası olduğunu bilerek, onu bayıltacak kadar dövdüğünü biliyoruz. Bu nedenle Ümit hakkında ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan da suç duyurusunda bulunacağız. Aleyna’nın hakkını adliyelerde aramaya devam edeceğiz” dedi.