Ankara’nın Keçiören ilçesinde 3 Haziran 2020'de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır’ın baş şüphelisi Ümitcan Uygun’un canlı yayında Çakır’ı şiddete maruz bırakmasına dair açılan “tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlal” davasının 3’ncü duruşması Ankara Adliyesi 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

DAVAYA BASIN ALINMADI

17'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi beklenen duruşma, mahkeme başkanının mazereti dolayısıyla 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı izlemeye Aleyna Çakır’ın ailesi ve avukatlarının yanı sıra, Ankara Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve CHP'li kadınlar geldi. Ancak pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek duruşma salonuna aile ve avukatlar dışında basın da dahil kimsenin alınmasına izin verilmedi.

 Duruşmaya, uyuşturucu kullanmak ve özendirmek suçundan Sincan Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan şiddet faili Ümitcan Uygun Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Davaya, Çakır’ın aile avukatlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatları katıldı.

DURUŞMA 2 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Basına kapalı gerçekleşen duruşmada tanık olarak dinlenen S.E., Uygun’un, Çakır’ı zorla pavyonda çalıştırdığını ve ona şiddet uyguladığını ifade etti. Tanığın ifadeleri üzerine Uygun’un avukatları tanık ve Çakır’ın avukatlarına sözlü saldırılarda bulundu. Avukatlar arasında gerginlik yaşanması sonucu mahkeme başkanı duruşmaya kısa bir ara verdi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı duruşmayı 2 Haziran’a erteledi.

‘ŞİKAYETLER DİKKATE ALINSAYDI ALEYNA ARAMIZDA OLABİLİRDİ’

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapmak isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, polis engellemesiyle karşılaştı. Polislerin yalnızca avukatların açıklamasına izin vereceklerini belirtmeleri üzerine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Süheyla Oğuz açıklama yaptı. Çakır’ın hayattayken yapmış olduğu şikayetinin işleme alınması halinde aramızda olacağını belirten Oğuz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine izin vermeyeceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Aleyna Çakır (Sema Esen) Ankara’nın Keçiören ilçesinde 3 Haziran 2020 tarihinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Aleyna’nın baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun, Çakır’ın yaşamını yitirmesinden önce sosyal medya sayfası olan İnstagramda yaptığı canlı yayın ile Çakır’ı darp ettiği ortaya çıkmıştı. Gösterilen tepkiler üzerine konu hakkında soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet başsavcılı ardından Uygun hakkında “konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan dava açtı. Çakır’ın şüpheli ölümüne dair hakkında herhangi bir dava açılmayan Uygun, bu davadan da tutuksuz yargılanıyor.