Silivri 5 Nolu Cezaevi’nde tutulan Hamgin Karakaş ile 3 tutuklu geçen hafta Afyon Karahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Karakaş, sevk sırasında maruz kaldıkları hak ihlallerini 4 Şubat’ta ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşananlara aktardı. 

Karakaş’ın aktardığı hak ihlallerini anlatan annesi Cemile Karakaş, oğlunun da daha önce kendilerini sevk edeceklerini aktarmıştı ancak ne zaman sevk edileceklerine dair bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Karakaş, bir hafta boyunca oğlundan haber alamadıklarını belirtti. Karakaş, “1 Şubat tarihinde cezaevini aradım. Oğlumun sürgün edildiğini söylediler. Nereye diye sorduğumda ise bana ‘bilmiyoruz’ dediler. Israr ettikten sonra Afyon’a sürgün edildiğini söylediler” dedi.

ÇIPLAK ARAMA

Oğlunun dün haftalık telefonla arayıp sevk edildiğini aktardığını belirten Karakaş, sevk sırasında oğlunun ve arkadaşlarının çıplak aramaya maruz kaldığını söyledi. Karakaş, “Oğlum ve arkadaşları çıplak aramayı kabul etmedikleri için onları tek kişilik hücrelere koymuşlar ve darp etmişler” diye belirtti.

KEMERLE BOYNUNU SIKTILAR

Karakaş, oğlunun beraber sevk edilen tutukluları birbirlerinden ayırdıklarını belirterek, “Oğlumun kemerini çıkarıp boynuna bağlamışlar. Onu boğmaya çalışmışlar. 2 dakika kemer boynunda kalmış. Zor nefes almış. Elbiselerini de vermemişler. Eşyalarını istediklerinde ‘nerede olduğunu bilmiyoruz’ demişler” diye belirtti. 

KULAK ZARI PATLADI

Karakaş, oğlunun sevk sırasında maruz kaldığı ihlalleri şöyle anlattı: “Sürgün sırasında asker ve gardiyanlar işkence yapmış. Kulak zarı patlamış ve kulakları kanamış. Oğlum gardiyanlara seslenmiş ama onu hastaneye götürmemişler. Sabaha kadar kulakları kanamış. Daha sonra ısrarı üzerine hastaneye götürmüşler. Oğlum darp raporu almış.”

Anne Karakaş, “Artık yeter, ellerini çocuklarımızın üzerinden çeksinler” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi.