Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için “Hasta tutsaklara özgürlük” şiarıyla Yenibosna’da bulanan İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya geldi. İnisiyatifin eylemine tutuklu aileleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi. 

Her hafta Perşembe günü “hasta tutuklulara özgürlük” talebi ile ATK önünde bir araya gelmeyi planlayan inisiyatif üyeleri, burada açıklama yapmak istedi. Ancak polis, Bahçelievler Kaymakamlığı’nın yasak kararı olduğunu öne sürerek, inisiyatifin oturma eylemini engelledi. 

ATK’YE TEPKİ

Engellemeye tepki gösteren tutuklu annesi ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Perihan Akbulut, hastanenin tutuklular hakkında “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini, ancak ATK’nin tahliyelerini sağlayacak raporun tersine rapor hazırladığını ifade edip, tepki gösterdi. Annenin tepkisine polis, “Basın açıklaması yapılmasına yönelik yasak kararı var. Burada basın açıklaması yapmayın” dedi. Annelerin polise tepki göstermesi ardından ise polis, anneleri, “propaganda yapmak”la suçladı.

DAYANIŞMA YAŞATIR

Ailelerin oturma eylemi ve basın açıklamasında ısrar etmesi üzerine polis gazetecileri darp ederek alandan çıkardı. Daha sonra aileleri çembere alan polis, bu uygulamayı uzun süre devam ettirdi. Ancak aileler, “Hasta tutuklular serbest bırakılsın”, “hasta tutsaklara özgürlük” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” yazılı dövizler açarak tepkisini dile getirdi. Aileler tepkilerinin ardından ATK önünden zorla çıkarıldı.

Tutuklu aileleri, buradan çıkarılmalarına alkış ve zılgıtla tepki gösterdi.(İstanbul/MA)