Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için 20 Ocak'ta başlattıkları ve her Perşembe Yenibosna’da bulanan İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde yapılan nöbet ikinci haftasında devam ediyor. “Hasta tutsaklara özgürlük” şiarıyla nöbete Tutsaklara Dayanışma İnsiyatifi (TDİ) üyelerinin yanı sıra, Birleşik Mücadele Güçleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Zeynel Özen ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi. 

ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Açıklama öncesi ATK'nin bulunduğu sokak, polisler tarafından zırhlı araçlarla ablukaya alındı. ATK önüne gelen tutuklu yakınları, polis tarafından Bahçelievler Kaymakamlığı'nın yasak kararı gerekçesiyle engellenerek çembere alındı. Tutuklu yakınlarının eylemi yapmakta kararlı olduklarını belirtmeleri üzerine polis kitleye saldırdı. Polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. 

Polis, saldırı sırasında çekim yapmaya çalışan gazetecileri de engellemeye çalıştı. 

‘ÖLÜMLERE ORTAK OLMAYIN’

Bunun üzerine  HDP'li milletvekilleri ATK önünde açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen açıklamanın engellenmesine ve yapılan gözaltılara tepki gösterdi. Ölümlerin durdurulması için ATK önünde açıklama yapmak istediklerini belirten Özen, “Bu ceberut iktidar bir basın açıklamasına bile tahammül edemiyor. İdamları kaldırdılar bu pratikle idamlara devam ediyor. Geçen ay cezaevlerinden 7 tane cenaze çıktı. Ölümler hala devam ediyor. ATK bu ölümlerin suç ortağı oluyor. Aysel Tuğluk’a verilen rapor yok sayıldı. ATK’ye, doktorlara sesleniyoruz; bu cinayetlere ortak olmayın. Onurunuzu koruyun. Ölümlere sebebiyet vermeyin” dedi.

‘MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM’

Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ölümlerin karşısında direneceğiz. Bugün görüyoruz binlerce polis basın açıklamasına izin vermiyor. Bu hukuksuzluktur. İnsanların demokratik bir hareketine bile tahammül edemiyorlar. FETÖ’den yargılanan polisler her türlü yolsuzluğu yaptılar, suç ortağı oldular bugün cezaevindeler. Sizlerde bu kanunsuz emirlere uyarak suç işliyorsunuz. Sizler de bir gün bunun hesabını vereceksiniz. Bu ölümleri kabul etmiyoruz. Onurlu, vicdanlı olan herkesi, insanım diyen herkesin, doktorların buna izin vermemesi gerekiyor. Bu ölümlere dur demeliyiz. Mücadelemizi yükseltmeliyiz.” 

ATK İDAM KARARI VERİYOR

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise polisin müdahalesine tepki göstererek, “Siyasi iktidarın cezaevine dönük katliamcı çizgi izlediklerini gördük. ‘Çocuklarımız ölüyor, öldürülüyor, bunu durdurun’ demek için özellikle ATK önünde toplandılar. ATK, ölüme yaklaşan hastalara dahi rapor vermeyen, ölüme sürükleyen, idam kararı veren bir kuruma dönüştü. İktidarın ideolojik zemininde hareket ediyor ATK. Mahpuslara işkenceyi, ölümü dayatan bir kurum oldu” dedi. 

KATLİAM EVİNE DÖNÜŞTÜ

Gülüm, sözlerini şöyle tamamladı: “Normal ölüm mü diyeceğiz, normal bir hastalık mı diyecek? Hayır cezaevleri bir katliam evine düştü. Bu mahkemeler nedeniyle insanlar ölüme götürülüyor. Cezaevinde uygulanan baskılarla insanlar intihara sürüklenmeye çalışılıyor. İnsanlar, 'Biz intihar etmeyeceğiz bilin ki biz ölmüşsek bu cezaevindeki bir cinayettir' diyor. Bu yasaklama hukuka uygun değil. Burada yasaklama değil burada açıklama yapılabilmesinin önünün açılması gerekiyor. Arkadaşlarımız yakınlarına sahip çıktıkları, hasta mahpuslar ölmesin dedikleri için gözaltına alındı. Gözaltına alınması gereken biri varsa suç işleyen ATK, cezaevi, yargı, kurumları ve talimat veren iktidardır.”