31 Mart öncesi Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumu olan Mardin Valiliği’nden, belediyenin harcama ve borçlarına dair açıklama geldi. Valilik açıklamasında, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün “kamuoyunu yanılttığı” iddiasına yer verirken, borçların yeni olmadığını ileri sürdü. 

BORÇLANDIRMAYA ‘YATIRIM’ DENİLDİ

Türk’ün görevden alınması ve hakkında açılan davalardan söz edilen açıklamada, şu iddialara yer verildi: “Bu yapılan açıklamalar doğru değil ve rakamlar çarpıtılmaktadır. Çünkü kendi döneminde kayyuma kalan 485.524.594,24 TL borcundan, kendi bıraktığı elektrik borçlarından, bağlayıcı ve borç yükünü arttıran faiz ve anlaşmalardan bahsetmemektedir. Gerçek şudur; yukarıda vermiş olduğumuz 485.524.594,24 TL borçla devralınan Mardin Büyükşehir Belediyesi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da alınan destekler ile birlikte Mardin’de 17 Kasım 2016-31 Mart 2019 tarihleri arasında 1.4 milyar lira yatırım yapmıştır ve 252 milyon TL borç ödenmiştir.” 

YEMEKLERE ‘DEVLET BÜYÜĞÜ’ SAVUNMASI

Birçoğu kente gelen AKP’li bakanlar, milletvekilleri, bakan yardımcıları ve yöneticilere yemek, kuruyemiş, araç kiralama, gelenlere hediye edilen telkâri gibi alımlardan oluşan özel kalem harcamalarına da değinilen açıklamada, “Ahmet Türk, görevde bulunduğu süre zarfında hangi devlet büyüğümüzü Mardin’de ağırlamıştır. Mardin’e katkı ve hizmet sağlayacak, hangi heyetleri ve görevlileri Mardin’de kabul etmiştir” sözleriyle savunma yapıldı.

TÜRK: YAPTIĞIM AÇIKLAMALAR RESMİDİR 

Valiliğin açıklamasına bugün belediyede Yerel Ekonomi Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Arı kovanı dağıtım” etkinliğinde cevap veren Ahmet Türk, “Daha önce basın kuruluşlarından bana gelen çok insan oldu. ‘Mardin Büyükşehir Belediyesinin borçları ile ilgili bir açıklama yapar mısınız’ dediler. Hayır dedim. Elimde belgeler, faturalar ve resmi belgeler olmadan hiçbir açıklama yapmayacağımı söyledim. Birkaç günden beridir yaptığım açıklamalar resmi açıklamalardır. Mali hizmetlerin bana aktardığı mühürlü ve resmi açıklamalar olarak belediyenin borçlarını dile getirdim. Geçmişte ki borcumuz ile şuanda nasıl bir borçla belediyeyi devir aldığımızı ifade ettim” dedi. 

Belediyenin içerisinde bulunduğu durumu halkla paylaşacaklarına vurgu yapan Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Benim görevim, belediyenin gelirini, giderini, borcunu ve bundan sonra yapacağımız çalışmaları ayda bir halk ile paylaşmaktır. Bütün bunları halka söylemektir. Eğer belediyemizin bugün içerisinde bulunduğu durumu, imkanlarını, borcunu, alacağını halkımız ile paylaşmazsak o zaman halkımıza karşı dürüst bir siyaset yapmamış oluruz. Gerçekleri dile getiriyoruz, bundan dolayı da kimse alınmasın. Verecekleri cevapları varsa bu cevapları bekleriz. Ama ulu orta açıklamalar yaparak bizleri şimdiden suçlayan anlayışa karşıda kim olursa olsun ödün vermeyeceğiz. Bildiklerimizi halkımız ile paylaşacağız.” 

‘BELGELERLE KONUŞUYORUZ’

Türk, ayrıca sosyal medya hesabından da hem kendi döneminde hem de kayyum döneminde yapılan harcamalara ilişkin resmi belgeleri yayınladı. Türk, açıklamasına “Biz belgesiz konuşmadık. Belgelerle konuşuyoruz. Bu belgeler kayyım döneminin resmi belgeleridir” notunu düştü.(Mezopotamya Ajansı)