Türk Tabipleri Birliği (TTB), genellikle sonbaharda ortaya çıkan influenza (grip) salgınından korunmak için alınması gereken tedbirlere dair yaptığı yazılı açıklama ile uyarılarda bulundu. İnfluenzanın, her yıl kuzey yarımkürede milyonlarca kişinin hastalanmasına ve yaklaşık 500 bin kişinin ölmesine yol açtığını hatırlatan TTB, influenzanın, koronavirüse (Kovid-19) benzer belirti ve bulgulara yol açan solunum yolu enfeksiyonu olduğunu ifade etti. TTB, yaklaşmakta olan influenza sezonu ile birlikte tanı, tedavi ve korunma konusunda yapılması gerekenlerin gözden geçirilmesi, malzeme, ilaç, aşı temini konusunda hazırlıkların yürütülmesi çağrısında bulundu.

TANI

İnfluenza ve diğer solunum yolu virüslerinin tanısının koyulması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Kovid-19 ayırıcı tanısı için gerekse influenza dahil diğer virüslerin yol açtığı solunum yolu hastalıklarının tedavisi için önemlidir. İnfluenza tanısında hızlı antijenler ve PCR (Polymerase Chain Reaction-Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi kullanılmaktadır. Türkiye'de daha önceki yıllarda görülen infuenza ve inluenza benzeri hastalık olgu sayılarından yola çıkılarak gerekli test sayıları konusunda hazırlık yürütülmelidir” diye belirtildi.

İLAÇ TEMİNİ

İnfluenza tedavisinde kullanılan ilaçların hastalığın başlangıcında özellikle 48 saat içinde başlanmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, “İnfluenza tedavisinde kullanılan antiviral ilaç oseltamivir olup, tüm dünyada gereksinim olacağından ülkemiz için gerekli miktarı temin etmek üzere gerekli hazırlıkları yürütmek gerekmektedir” denildi.

ÜCRETSİZ AŞI TEMİNİ

İnfluenzadan korunmak için aşı uygulamasının uzun yıllardan beri önerildiği hatırlatılan açıklamada,  “İnfluenza sezonu öncesi uygulanması gereken aşının hem toplumdaki riskli bireyleri hem de sağlık çalışanlarını içerecek şekilde ücretsiz olarak, yeterli miktarda temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca Kovid-19 salgınıyla mücadele açısından güvencesiz kişilere ve göçmenlere aşının ücretsiz sağlanması, sosyal güvencelilere de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aşının temini önemlidir” uyarısı yapıldı. 

KİŞİSEL KORUYUCU MALZEME

Sağlık çalışanlarının tüm solunum yolu enfeksiyonuna yol açan etkenlerden korunmak için kişisel koruyucu malzemelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Sonbahar, kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirileceği için toplumda fiziksel mesafe ve yaygın maske kullanımı için gerekli önlemler alınmalıdır. Riskli gruplarda yer alanlar için cerrahi maske, diğer vatandaşlar için bez maske temini konusunda gerekli hazırlıklar yürütülmelidir” ifadelerine yer verildi.