Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Kurulu, sağlık çalışanlarının yaşam hakkına ilişkin TTB Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2'nci Başkan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Genel Sekreter Prof. Dr. Vedat Bulut ve MYK üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdoğdu ile Dr. Çiğdem Aslan açıklamaya katıldı. 

'CİNAYETTİR'

Fincanci, "Salgın bu şekilde bitmez" diye belirtti. Bir yıl boyunca Sağlık Bakanlığı’na yazdıkları yazışmaları ve önerileri hatırlatan Fincancı, "Gördüğünüz gibi bugünkü tablolara karşı karşıyayız. 50 metrelik kağıtları görüyorsunuz. Bu hükümranlık içerisinde bunların hepsini aktarmaya çalıştık. Ama onlar toplumu yok sayan bir yerdeler ve bu da bunun bir kanıtıdır. Bu bir sosyal cinayet" şeklinde ifade etti.

HASTA SAYISI 55 BİN 

İktidarın yeni "Kontrollü Normalleşme Kararları"nı uygulamasının üzerinden 38 gün geçtiğini hatırlatan Ötken, normalleşmenin bilimsellikten uzak gerçekleştiğini belirterek, "Gerekli adımlar atılmadan önce Kovid-19 hastalığında resmi sayılara göre günlük vaka 8 bin, ölüm sayısı da 65'lerin altındaydı. Sağlık Bakanlığı'nın sayılarına göre bugün hasta sayısı 55 bini ve ölüm sayısı da 250' yi aşmış durumda" şeklinde vurguladı. 

İktidarın, salgının önlenmemesinin sebeplerinin bilimsel önerileri dinlememek ve ticari, siyasi öncelikleri gözeterek şeffaf bir şekilde yönetilmesi olduğunun altını çizen Ökten, "Yani başarısızlığın asıl nedeni topluma karşı görevlerini terk etmiş, sorumluluklarından çoktan vazgeçmiş yönetim tarzıdır" dedi. 

ALGISAL BİR TUTUM

Dünyada başarılı olunan ülkelerde sağlık emek örgütleri ve toplumun salgınla mücadelenin aktif bileşeni olduğuna işaret eden Ökten, "İktidar önlemleri göstermelik aldığını virüsle adeta randevulaşacak kadar ileriye taşımıştır. 1 Mart'a açılma randevusu verip 'Ramazan ayına kadar herhangi bir önlem almayacağım' demek, bilimsel değil algısal bir tutumdur. Beklediğimiz sürede fazladan kaybettiğimiz her canımızın sorumlusu bu kararı alanlardır. Bu tutum kendi yaşam biçimlerinin topluma dayatılmasıdır" sözlerine yer verdi.

'YENİ BİR SAĞLIK SİSTEMİ KURULMALIDIR' 

TTB MYK Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu da TTB olarak iktidarın acil olarak atması gereken adımları şöyle sıraladı:

"*Mevcut sağlık politikalarının başarısız olduğu artık kabul edilmeli; sağlık bütüncül bakan toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır.

 *Pandemi ile mücadele, derhal geniş katılımlı yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ve toplum dahil edilmelidir. 

*Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmalarına hızla başlanıp salgının ilk kaynağına ulaşılmalı, bireyler hastalanmadan veya hastaneye gelmeden gerekli adımlar atılmalıdır." (Ankara/MA)