Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Pandemi Çalışma Grubu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın pandemi tedbirlerinin gevşetilmesine dair maske şartının kalkmasını içeren kararlarına dair online basın toplantısı düzenledi.

TTB’nin sanal medya hesaplarında canlı yayınla gerçekleştirilen toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, açıklanan bu kararların halk sağlığı bakımından kaygıyla karşıladıklarını ifade etti. Fincancı, “Bu adım, salgının başından beri halk sağlığını göz ardı eden fakat ekonomik faydaları gözeten politikaların yansımasıdır” dedi.

Fincancı, “Pandeminin 2’nci yılında yorgunluğunu yaşayan yurttaşlarımız ve sağlık emekçilerimiz yeni bir evreye adım atmış oldu. Bu evre, kamusal sorumluğun atılmadığı ve halk sağlığının önemsenmediği bir evredir. Tüm yurttaşlarımızı bu konuda uyararak aşılarını tamamlamaya, maske ve mesafenin öneminin devam ettiği konusunda bilinçli olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

‘BU BİR PES EDİŞ’

Ardından konuşan TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Esin Şenol, sağlıkçıların ağır şiddet iklimi dolayısıyla çok yorgun olduklarını ifade etti. Alınan kararların temkinli bir umut taşımadığını belirten Şenol, “Bu kararlar ‘cephaneleri tükettik, beyaz bayrak çekiyoruz’ açıklamasıydı, bir pes edişti. Bakanlık, bilançonun sonuçlarının yansıyacağı grupların farkında ve o gruplar önemsenmiyor” diye konuştu.

‘VİRÜSE SERBEST DOLAŞIM İZNİ VERİLDİ’

Daha sonra söz alan TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Oğuz Kılınç, virüse serbest dolaşım izni verildiğine vurgu yaptı. Kılınç, “Müzik yasağı hala güncelliğini korurken bu izin çok ironik. Diğer bir konu ise bu açıklama yapılırken bilim kurulu üyelerinin yüksek koruyucu maske takmasıydı. Kendilerinin inanmadığı bir şeyi halka anlatıyorlar. Risk grubunda olan insanlar, toplumsal tedbirler alınarak korunabilir. Omicron bu insanlarda hafif geçmiyor. Ölen insanların her birinin birer hikayesinin olduğunu toplumun bilmesi gerekiyor, bir sayıdan ibaret değiller. Karar vericiler bu tür kararlarla sorumluluğu üzerilerinden atmaya çalışıyor. Kör topal da olsa bu tedbirlerle devam edilseydi sonbaharda bir nefes alma şansımız olacaktı. Sağlık çalışanlarının ve toplumun nefes alma şanslarının ortadan kalkmasını üzülerek izliyorum” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL SORUMLULUK VURGUSU

Pandeminin, kamu otoriterleri tarafından bireysel sorumluluğa bırakılmaması gereken bir süreç olduğunu söyleyen TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Levent Akyıldız, “Salgını belli ölçülerde iyi yöneten ülkelerden farklı olarak hızlı antijen testlerini hiçbir şekilde devreye sokmadan 2 yılı bitirdik. Havalandırma deniliyor. Kapalı alan havalandırılması iyidir ölçütü nedir. Halkın bunu nasıl denetleyebileceğiyle ilgili şu ana kadar ne sundunuz da halka bu sorumluluğu veriyorsunuz. İlaç konusundaki gelişmelerden söz ediliyor. Bir salgında korunma tedbirlerini öncelemek her zaman tedavilerden önemlidir. Elimizde çok yetkin ilaçların olmadığı bilgisiyle hareket ediyoruz. Bu şu anda tedavi edilebilir bir hastalık değil, korunma tedbirlerinin ve aşının önemli olduğu bir salgın” dedi. Salgına bütüncül bakmayan bir salgın yönetiminin olduğunun altını çizen Akyıldız, “Bizim önümüzdeki dönem için beklediğimiz; toplumsal sorumluğun bir gereği olarak farkındalıklara özen gösterilmesi ve dikkat etmek. Yoksa hiçbirimiz maskelerden ve tedbirlerden hazzetmiyoruz ancak gözümüzü gerçeklere kapatamayız” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK MÜCADELESİ YÜKSELTİLMELİ

Son olarak konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Meltem Günbegi ise sağlık hakkı talebi ve mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Elbette bizim sorumluklarımız var ama toplumun da bu konuda ısrarı gerekiyor. Sağlık alanında çalışanların ve toplumun sağlık hakkını talep etmesi gerekiyor” diye belirtti.

ADANA

Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı Selahattin Menteş, Sağlık Bakanlığı’nın tedbirleri gevşetme konusunda aldığı kararlara tepki gösterdi. Menteş, “Bugüne kadar dünyada 440 milyon vaka ve 6 milyona yakın ölüm görülmüştür. Ülkemizde ise 14 milyonu aşan vaka ve 100 binlere yaklaşan ölüm görülmüştür. Ülkemizde ise haftada 500 binin üzerinde yeni vaka görülmekte ve bin 500’e yakın vatandaşımız Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Pandemi ciddiyetini koruyor iken Sağlık Bakanlığı’nın görevi vatandaşlarının hastalanmasını ve ölmesini engelleyecek tedbirler almak olmalıdır. Durum bu halde iken Sağlık Bakanlığının pandemi ile savaşı tekrar sekteye uğratacak tavır ve davranışları endişe vericidir” dedi.

Maske konusunda yaratılan karmaşa nedeniyle sorunlar çıkacağının açık olduğunun altını çizen Menteş, “Hekimler açısından hastaneler ve ASM’lerde maske takılması yönünde uyarılarımız olumsuz tavırlarla karşılanma riski taşımaktadır. Aynı zamanda sağlık personelinin daha çok hastalanmasına ve hizmetin yürütülmesinde aksamalara neden olacaktır. Bu noktada yapılması gereken pandemi piki sona erene kadar kurallara sıkı uyulması ve aşılama oranının hızla yükseltilmesi gereklidir. Sağlık Bakanlığına aldığı kararı tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz. Halkımızı da hasta olmamak için kurallara sıkı bir şekilde uymaya çağırıyoruz” diye belirti.