Türk Tabipler Birliği (TTB), iktidarın koronavirüs salgınında gelinen aşamaya ilişkin 65 kentin tabip odalarıyla toplantı gerçekleştirdi. İstanbul Tabip Odası’nın Cağaloğlu’nda bulunan merkez binasında gerçekleştirilen toplantıya, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Çiğdem Arslan’ın yanı sıra 65 ilin tabip odası başkanları ve temsilcileri de online olarak katıldı. Toplantının gerçekleştirildiği salona, “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” yazılı pankart asıldı.

EN BÜYÜK PİK

TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, eksik, yanlış, tutarsız politikalar ve başarısız salgın yönetimi nedeniyle Türkiye’de üçüncü ve en büyük pik yaşandığını belirterek, “Günlük vaka sayıları 50 bini aştı. Can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlara göre dahi iki yüz elliyi aştı” dedi.

Hastanelerin koronavirüs hastalarıyla dolduğuna dikkat çeken Fincancı, yeni açılan servislerin dahi ihtiyacı karşılamaya yetmediğini, yoğun bakımlarda yer bulunamadığını söyledi. Fincancı, her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükendiklerini ifade ederek, bu tablodan sadece Kovid-19 hastalarının değil, diğer hastaların da gereken sağlık hizmetlerini alamadıkları için mağdur olduklarını dile getirdi.

‘AŞI UMUDU TACİRLİĞİ’

Ortaya böylesi bir tablonun çıkacağını başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bütün yöneticilerin bildiğini söyleyen Fincancı, “Ancak tüm uyarılarımıza rağmen gereken önlemleri almak yerine tabloyu seyretmekle yetindiler. Baştan beri yaptıkları gibi hala salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalışıyorlar. ‘Aşı umudu tacirliği’ yaparak insanları oyalıyorlar. Mızrak çuvala sığmayınca da ‘Maske, mesafe, hijyen’ tekerlemesiyle suçu vatandaşlara atıyorlar. Yeter, bin defa yeter!” diyerek, kabus olarak tanımladığı duruma karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

15 NİSAN EYLEMLERİNE ÇAĞRI 

Fincancı, TTB olarak bütün sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte iktidarı uyarmak, topluma çağrıda bulunmak için 15 Nisan Perşembe günü saat 12.30’da “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” sloganıyla Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’nin bütün illerinde de Sağlık Müdürlükleri önünde açıklama yapacaklarını paylaştı. 

Çağrılarının yalnızca sağlık örgütlerine ve sağlık çalışanlarına olmadığını vurgulayan Fincancı, “Bütün emek-meslek örgütlerini, bütün sendikaları, bütün siyasi parti ve çevreleri, başta yakınlarını Kovid-19 nedeniyle kaybedenler olmak üzere bütün yurttaşlarımızı çağrımızı sahiplenmeye, sesimize ses katmaya, bu yanlış politikalara itiraz etmeye, bu korkunç gidişata dur demeye, yaşam hakkımızı sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu çığlık hepimizin” diye seslendi. 

İSTANBUL’DA DURUM VAHİM

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, İstanbul’da tüm hastanelerin ve yoğun bakımların dolduğuna dikkat çekerek, hastaların yoğun bakıma geçebilmek için sıra beklediğini söyledi. Yatış için hasta tercihi yapmanın hekimlerin hiçbir zaman tercih etmediği bir durum olduğunu kaydeden Saip, mevcut durumun bir yıldır zaten tükenmiş olan hekimleri bunalttığını ve tüm sağlık çalışanlarının çok zor durumda olduğunu aktardı. Can kayıplarının durdurulması için iktidarın gerekli önlem ve tedbirleri alması gerektiğinin altını çizen Saip, “İktidar şu an yönetemiyor demeyelim, çünkü bilinçli olarak yönetmemekte. Tüm çarklar sosyal destek paketleri sağlanarak durdurulmalıdır. Aya gitme hayalleri bırakılıp, en acil ihtiyaç için hızla ses vermeye davet ediyoruz. Aşının hızla günlük bir milyon doz olarak yapılmasını istiyoruz. Hastanelerde de acil ve zorunlu olmayan tüm başvurular ertelenmeli, yoğun bakımlar servisleri pandemi hastalarına ayrılmalıdır“ dedi.

Saip’in konuşmasının ardından 65 kentin tabip odaları başkanları ve temsilcileri da online sistem üzerinden söz aldı.

Tabip odaları başkanları ve temsilcileri, bulundukları kentlerde pandeminin boyutuna ilişkin bilgilendirmelerde bulunarak, iktidarın politikalarını eleştirdi.(İstanbul/MA)