Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 73 ilden 1270 aile hekiminin katılımıyla düzenlediği anketin sonuçları açıklandı. Ankete göre geçtiğimiz aya göre vaka sayıları üç kat artarak 1 milyona ulaştı. 73 İldeki verilere göre vaka sayıları yüzde 300 arttı, günde 47 bin 629 yeni vakaya ulaştı. Ölüm oranları 3-4 kat arttı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 73 ilden 1270 aile hekiminin katılımıyla gerçekleştirdiği “Aile Hekimliği Pandemi Anketi”nin sonuçlarını online basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. TTB’nin Youtube ve Periscope kanallarından canlı yayımlanan basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı,  Konsey üyeleri Kazım Doğan Eroğulları ve Alican Bahadır, Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.

‘SALGINDA KONTROL KAYBEDİLDİ’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Nuri Seha Yüksel, TTB olarak alınması gereken önlemleri her fırsatta dillendirdiklerini, ancak önlemlerin etkin biçimde alınamaması sonucu ürkütücü bir tablo ile karşı karşıya kalındığını söyledi. 

Maalesef salgının kontrolü kaybettiklerini dile getiren Kazım Doğan Eroğulları ise, “Suçu ve sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanına yıkan, ikinci basamakta yani tedavi edici hekimlikle karşılanan bir pandemi ile mücadele anlayışı başarılı olamayacaktı ve olamadı da” dedi.

İSTANBUL’DA GÜNLÜK VAKA 12 BİN

Yapılan anketin sonuçlarını paylaşan Dr. Emrah Kırımlı, 73 ilden bin 270 aile hekiminden alınan veriler doğrultusunda ulaştıkları şu bilgileri açıkladı: 

“* Vaka sayısı yüzde 300 arttı. Sadece aile hekimliği verilerinde Türkiye genelinde günlük vaka sayısı 47 bin 629’a, İstanbul’da günlük vaka sayısı 12 bin 631’e ulaştı.

* Aile hekimi başına 59,59 hasta ve 19,79 COVID-19 hastası düştü. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep artışın en fazla olduğu kentler oldu.

* Aile hekimlerinin yüzde 91’i vaka sayılarının arttığını, sadece yüzde 4’ü vaka sayılarının azaldığını söyledi.

* Vaka sayılarının artmasıyla telefonla izlem oranı yüzde 76’dan yüzde 66’ya geriledi.

* Aile sağlığı merkezlerinde COVID-19 geçiren sağlık çalışanı oranı yüzde 49’a yükseldi.

* Hiç tükenmişlik hissetmediğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 2’de kalırken; arada sırada tükendiğini hissedenlerin oranı yüzde 32, tükenmiş hissedenlerin oranı yüzde 66, tamamen tükenmiş hissedenlerin oranı yüzde 18 oldu.

* Ek ödeme alabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 8’de kalırken, yüzde 58’i ‘Hayır’ yanıtı verdi.”

FİNCANCI: TEDBİR PAKETİ UYGULANMALI

Verilerin açıklanmasının ardından TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı söz aldı. TTB’nin açıkladığı günlük 87 bin vaka görüşünün abartılı görülse de aile hekimlerinden edinilen bilgilerin bunu doğruladığını söyleyen Prof. Fincancı, “TTB olarak sorumluluğumuz, insanların ölümlerinin engellenmesi ve hastane yoğunluklarının azaltılması için hazırladığımız tedbir paketinin uygulanması için zorlamaktır” dedi.