Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarının izin, emeklilik ve istifa hakkını yasaklamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 8 aydır önerilerinin ve uyarılarının dikkate alınmaması sonucunda ülkede salgının boyutunun endişe verici bir hal almaya başladığı belirtilen açıklamada, "Yöneticiler çözümü sağlık çalışanlarını daha çok çalıştırarak bulmaya çalıştığını, dün yayınladığı genelge ile duyurdu. Artan istifalar ve emeklilikler konusunda uyardığımız ancak hekimleri sürece dahil etmemekte ısrarcı olan Sağlık Bakanlığı çözümü izin, emeklilik ve istifa hakkımızı yasaklamakta buldu. Tükenmişlik sonrası 'artık gücüm kalmadı mesleğimden vazgeçiyorum' deyip çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları gasp edilmeye çalışılıyor" ifadeleri kullanıldı.

'TÜKENDİK, ÖLDÜK'

Sağlık emekçilerinin hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştıklarına değinilen açıklamada, "Koruyucu malzeme olmamasına rağmen çalıştık, izolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hasta iken çalıştık, ailemizden uzak kalarak çalıştık, ek ödeme yapılmamasına rağmen çalıştık, bizler için bir aşı dahi temin edilmemesine rağmen çalıştık, hastalandık, tükendik, öldük" diye belirtildi.

'HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Pandemiyi yanlış yönettiniz. Pandemi hastanelere gerek kalmadan epidemiyolojinin gerekleri doğrultusunda enfeksiyon zinciri birinci basamakta kırılarak pekala kontrol altına alınabilirdi. Siz hastanelere yığılmalara, sağlık personelinin yorulmasına, tükenmişliğe sürüklenmesine sebep oldunuz.  Şimdi yükümüz daha da arttı, sağlıkçıları dönüşümlü çalıştıracak şekilde gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik edeceğinize, zorla çalıştırmaya kalkıyorsunuz.  Yasaklamalar ile bizi daha fazla tüketiyorsunuz. Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir. Bizler izin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz! Bunun için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleri ile birlikte sağlık çalışanlarının hakları için sonuna kadar mücadele edeceğiz."