Diyarbakır Tabip Odası, Dr. Şeyhmus Gökalp davası ve meslek örgütlerine yönelik baskılara ilişkin Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda forum düzenledi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ile Diyarbakır Barosu eski başkanı avukat Mehmet Emin Aktar'ın kolaylaştırıcı olduğu foruma Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve çeşitli illerden gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. "Herkes için Adalet, Dr. Şeyhmus Gökalp'a özgürlük" pankartının açıldığı forumda ilk olarak söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, meslek odalarına karşılık baskıların arttığına dikkati çekerek, "Şeyhmus Gökalp onurumuzdur" dedi.

Türkiye'de yargının olmadığını ifade eden Diyarbakır Barosu eski başkanı avukat Mehmet Emin Aktar ise, "Yargı iktidar erkinin isteklerini yerine getiren mekanizma haline geldi. Hepimizi suskunlaştırmaya çalışıyorlar. Biz onların istediğini yapmayacağız" diye belirtti.

'YARGILANAN MESLEK ÖRGÜTLERİDİR’

Daha sonra söz alan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif turan, tutuklanan doktorların isimlerini sayarak, isimler değişse de yargılananın meslek örgütleri olduğunu söyledi. Gökalp'ın yaptıklarının herkesin tanıklığında olduğuna işaret eden Turan, "Yasal ve etik sorumluluğumuz gereği savunmalarımızı yaparız. Sağlıksızlığa yol açanlara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" diyerek Gökalp'in serbest bırakılmasını talep etti.

'TOPLUMUN YARISI TERÖRİST İLAN EDİLİYOR'

TTB' ye saldırıların ne ilk ne de son olduğuna değinen TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Özkan Özdemir, bu saldırıların TTB'nin mesleki otonomisine yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi. "Hukukun amacı adalettir" diyen Özdemir, "Fakat artık hukuk devleti olmayı bırakın kanun devleti olmadan da uzaklaştık. Sıkışmış bir iktidar var, pandemiyi yönetemeyen, toplumun yarısını terörist ilan eden, kutuplaştıran bir iktidar var. Diyarbakır mücadele kentidir, içeride de dışarıda da bu mücadele sürecek" ifadelerini kullandı.

‘TOPLUMSAL MUHALEFETİN ÖĞELERİ’

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç da tutuklanan Selçuk Mızraklı'nın, Şeyhmus Gökalp'in toplumsal muhalefetin öğeleri olduğunu kaydetti. Karakoç, "DTK toplantılarına katılması suç sayılıyor, yasal bir kurum bu. Bölgede emek ve demokrasi mücadelesi veren herkes için baskı aracı olarak kullanılıyor. Gökalp, savaşın halk sağlığı olduğunu söylediği içinde ceza almıştı. Sağlığı sadece bedensel ve ruhsal değil siyasal bir iyilik olduğu için de mücadele veriyorlardı" şeklinde konuştu.

‘DAYANIŞARAK MÜCADELE’

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, çözüm sürecinde konuştuklarının şu an soruşturma olarak karşılarına çıktığına değinerek, “Bizden korkuyorlar bütün adaletsizliğe rağmen söylediğimiz sözden korkuyorlar. Yaşamın her alanında tekelleşme var. Bizi de bu tekelleşmenin ortağı yapmak istiyorlar, bunu reddedince de hain ilan ediliyoruz. Biz bu hukuksuzluğa karşı dayanışarak mücadele edecek ve onları karanlığa boğacağız. Dağılacak bu abluka. Bu ülkede açlık grevi var, ölümü göze alarak süreci başlatıyorlar. Bir kriz yaşanmadan bu süreci çözebiliriz” diye konuştu.

‘UMUTSUZLUK OLMASIN’

Son olarak söz alan TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, adalet mücadelesi verdiklerini vurgulayarak, "Bu salonun sahibi Tahir Elçi de bu mücadeleyi veriyordu ama katlettiler. Barış için mücadele eden çocukları yiyen bir ejderha var karşımızda ama buna izin vermeyen bizler de varız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. İyiliğimizi istiyorsunuz ama size vermiyoruz. Dışarıda  TOMA’nız varsa burada da mücadele eden insanlar var. Siz balkonuna mühimmat yerleştirip sahte delilerle gözaltına aldıkça biz de mücadelemize devam edeceğiz. Hiç umutsuzluk olmasın, umutsuzluk olmadığı için buradayız. Asıl teröristlerin kimler olduğunu göstermek için orada olacağız. Biz o teröre boyun eğmiyoruz, itaat de etmiyoruz" dedi.

Forum Şeyhmus Gökalp’in serbest bırakılması talep edilerek son buldu.