ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin kuzeyinden çekilme ve Türkiye’nin harekâtına yeşil ışık yakma kararı hakkında yeni bir açıklama yaptı.

 Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada “ABD Suriye’de 30 gün kalacaktı, bu yıllar önceydi. Kaldık ve ufukta bir hedefi görünmeyen bir savaşa giderek daha derin bir şekilde girdik” dedi. Trump, kendisinin Beyaz Saray’a gelmesinden kısa süre sonra IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını ileri sürdü.

Birçoğu Avrupalı olan binlerce IŞİD militanının yakalandığını hatırlatan Trump sözlerine, “Fakat Avrupa onları geri istemedi, ‘Onları sen tut ABD’ dediler. Ben ‘Hayır, size büyük bir iyilik yaptık ve şimdi bizim onları, muazzam bir maliyetle, Amerikan hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Onlar yargılamanız için sizindir’ dedim” diye belirtti.

'TÜRKİYE'YLE 10 YILLARDIR SAVAŞIYORLAR'

Trump’ın açıklamasının devamı şöyle: “Kürtler bizimle savaştı ama bunun için devasa boyutlarda para ve ekipman aldılar. Türkiye’yle on yıllardır savaşıyorlar. Ben bu savaşı yaklaşık üç yıl erteledim ama bizim, birçoğu kabilesel olan bu saçma sonu gelmez savaşlardan çekilme ve askerlerimizi eve döndürme vaktimiz geldi. Çıkarımıza olan yerlerde ve sadece kazanmak için savaşacağız. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin şimdi sorunu çözmeleri, kendi ‘mahallerinde’ yakalanan IŞİD savaşçıları ile ne yapmaları gerektiğine karar vermeleri gerekiyor. Hepsi IŞİD’den nefret ediyor, yıllardır düşmanlar. Biz 7 bin mil uzaktayız ve yakınımıza gelirlerse, IŞİD’i yeniden ezeriz.”(MA)