Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın ‘ticari sır’ diye açıklamaktan kaçındığı TRT’nin dış programlar için yaptığı astronomik harcamalar Sayıştay raporlarında. Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre,kurum dışından alınan program ve haberler için geçen yıl 882 milyon 135 bin lira öderken, kiralanan program giderleri yüzde 152,9 arttı

TRT’nin, sahip olduğu teknik olanaklara ve binlerce çalışanına rağmen yandaş yapım şirketlerine yaptırdığı ve kiraladığı programlar için yüzlerce milyon lira ödediği Sayıştay raporuyla da kanıtlandı. Haberde kurum dışına yaptırılan programlar ve temin edilen haberler için geçen yıl 882 milyon 135 bin lira ödeyen TRT, kiraladıkları için ise 14 milyon 607 bin lirayı yandaş yapım şirketlerine aktardığı belirtildi.

Kuruluş yasası gereği uyması gereken kuralları göz ardı ederek kamu yayıncılığı yapmak yerine “iktidarın sesi” olan TRT, taraflı yayınlarının yanı sıra “ticari sır” diye gizlenmeye çalışan harcamalarıyla da tartışma konusu olurken, Sayıştay’ın denetim raporu kurum kaynaklarının nasıl heba edildiğini ortaya koydu.

Sayıştay’ın 2017 Yılı Denetim Raporu, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’ın soru önergesi ne karşılık Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 'Ticari sır' diye açıklamaktan kaçındığı TRT’nin dışarıya yaptırdığı programlar için yaptığı astronomik harcamaları gün yüzüne çıkardı.

KURUM DIŞI YAYINLARA YÜZLERCE MİLYON LİRA

Kurumun hizmet alımları önceki dönemine göre yüzde 9,5 oranında artarak 1 milyar 47 milyon 373 bin lira olarak gerçekleşti. Hizmet alımlarının yüzde 84.2’sini yurtiçi ve yurtdışından alınan haber, program ve yapım giderleri oluşturdu. 2017 yılında kurum dışında yaptırılan programlara yüzde 6.2’lik artışla 383 milyon 510 bin TL ödenirken haberler için de 445 milyon 75 bin lira TL ödeme yapıldı. Bu arada “Hizmetinden yararlandırılan kurum dışı şahıslara ödemeler” adı altında 53 milyon 550 bin lira aktarıldı. Kurum dışından kiralanan program giderleri de yüzde 152,9 oranında artışla 2017 yılında 14 milyon 607 bin 327 TL oldu.

TEFTİŞ RAPORU ANIMSATILDI

Sayıştay raporunda, kurumun dış ve iç yapım süreleri incelendiğinde iç yapım yayın sürelerinde geçmiş yıllara göre “nispi artışlar” sağlandığının gözlendiği ancak mevcut potansiyelin daha etkin kullanımına yönelik çalışmaların sürdürülmesinde yarar görüldüğü belirtildi. Teftiş Kurulu’nun 8 Eylül 2017 tarihli raporunda da “Kurumda bilgi birikimi ve iş deneyimine sahip önemli sayıda yapımcı bulunduğu, bunun yanı sıra zengin bir yayın arşivinin ve yapım kaynaklarının olduğu, dolayısıyla yayıncı birimlerin talep etmesi halinde, İç Yapımlar Koordinatörlüğünün daha fazla sayıda iç yapım gerçekleştirme potansiyelinin bulunduğunun” vurgulandığı anımsatıldı.

AYNI UNVANI TAŞIYAN PERSONELE FARKLI ÜCRET

Sayıştay Raporu’nda kurumun aynı unvanda işe aldığı sözleşmeli personele farklı ücret ödediğine di dikkat çekilerek, “Ücret farkının nereden kaynaklandığı hususu atama kararından ve personel ile imzalanan standart sözleşmeden anlaşılamamaktadır. Diğer yandan bir kısım sözleşmeli personelin ücretlerinde yıl içinde önemli artışlar yapılırken, bazen de bir kısım personelin ücretinin düşürüldüğü görülmektedir” tespiti yapıldı. Raporda, uygulamada aynı veya benzer unvanlı olup sözleşmeli pozisyonlarda çalışan personel ile kadrolu personel arasında da önemli ücret farklılıklarının oluştuğuna işaret edildi.