Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, TRT’nin 23 Haziran seçimlerinde “tarafsız” yayın ilkesi kapsamında bütün siyasi partilere eşit mesafede olması gerekliliğine uygun davranıp, davranmadığının araştırılması amacıyla Meclis’e araştırma önergesi verdi.

‘TRT, TARAFSIZ DAVRANMIYOR’

HDP’li Çelik, önergenin gerekçesinde TRT’nin  “tarafsız” bir kamu iktisadi kuruluş olarak Anayasada tanımlandığı, ancak TRT’nin bugün “tarafsız” yayın ilkesini ihlal ettiğini belirtti. TRT’nin siyasi partilere eşit mesafede durmayarak taraflı yayınlar yaptığına dikkat çekti.

‘HDP’YE AYRILAN SÜREYE DAİR BİLGİ YOK’

TRT’nin 31 Mart yerel seçimleri öncesi yayınladığı ve 1-28 Şubat tarihlerini kapsayan “siyasi haber raporu”nun verileri ve TRT’nin Şubat ayı bülten dökümüne de yer verildi. TRT tarafından yayınlanan raporda AKP ve MHP'ye toplam 53 saat, CHP ve İYİ Parti'ye ise toplam 14 saat yer verilirken,  HDP'ye ayrılan süreye dair herhangi bir bilgiye yer verilmediği belirtildi. Yine TRT Haber’in siyasi partilere yönelik haberler, canlı yayınlar, haber programları ve siyasi mitinglerde AKP ve MHP aleyhine herhangi bir ifadeye yer verilmediği de ifade edildi.

Önergede TRT’nin Şubat bülteninde yer alan bilgilere göre; AKP lehine 49 saat 58 dakika 12 saniye yayın yapılmış aleyhte yayın hiç yok, MHP lehine 3 saat 32 dakika 26 saniye yayın yapılmış aleyhte yayın hiç yok, CHP lehine 5 saat 47 dakika 25 saniye, aleyhine ise 5 saat 56 dakika 15 saniye yayın yapıldığı belirtildi.

CUMHUR İTTİFAKI 53 SAAT, MİLLET İTTİFAKI 6 SAAT

İYİ Parti lehine 55 dakika 32 saniye, aleyhine ise 1 saat 11 dakika 53 saniye yayın yapılmıştır. Bu bağlamda; Cumhur İttifakı için 53 saat 30 dakika 38 saniye lehte yayın, aleyhte yayın hiç yapılmamış. Millet İttifakı için ise 6 saat 52 dakika lehte, 7 saat 8 dakika aleyhte yayın yapılmış.

HDP’YE 87 DAKİKA ‘KARALAMA HABERLERİ’

Raporda HDP’nin yer almadığı belirtilerek, TRT’nin HDP’nin seçim çalışmalarını içeren her hangi bir habere, canlı yayına, haber programına ya da siyasi mitingine yer vermediği ifade edildi. Önergede, TRT raporları yanı sıra ek olarak İnterpress üzerinden yapılan araştırmaya yer verildi. Buna göre, 1-28 Şubat  tarihleri arasında içerisinde HDP’nin geçtiği 87 dakika 28 saniye yayın yapıldığı belirtildi. Ancak bu yayının seçim çalışmalarına dair değil de sadece HDP’nin aleyhte karalama haberleri içerdiği belirtildi.  

Önergenin sonuç kısmında TRT’nin 23 haziran seçimlerinde tarafsız yayın yapıp yapmadığının araştırılması istendi.