Gazeteci Tmur Soykan, ARTI TV'de ekrana Medya Kritik programına konuk oldu. Gündemin ilk konusu olan Sedat Peker'in açıklamalarını yorumlayan Soykan, Kemal Göktaş'ın sorularını yanıtladı.

'BU ÇATIŞMA UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR'

Göktaş'ın, "Soylu adeta fiili bir başbakan gibi İçişleri Bakanlığı genelgeleriyle ülkeyi yönetiyordu. AKP neden aktif destek vermiyor Süleyman Soylu'ya?" sorusuna "AKP, kliklerin bir arada olduğu ve kendi içinde güç savaşları olan bir parti. Güçlü bir lider figürü var ama onun altı kaynıyor. Başkanlık sistemine geçtiklerinde de hiçbir planları olmadığını gördük. Herkes Saray'a yakınlığı ölçüsünde o sistemde güç ve hiyerarşiden koparabildiğini aldı. Çok daha önceye dayanıyor çatışma. Berat Albayrakçılar, Pelikancılar var, Milli Görüşçüler var, partinin öz evlatlıryız diye düşünüyorlar, Soylu ve onun gibi sonradan partiye katılanlara ise devşirme diyorlar. Bu çatışma uzun süredir devam ediyor. Hatta şunu gördük, Süleyman Soylu Berat Albayrak'a omuz attı." şeklinde yanıt veren Soykan şöyle devam etti:

'VİTRİNE KONMADI SOYLU, ADETA TIRNAKLARIYLA KAZIYARAK GELDİ'

"Erdoğan, kendinden sonraki dönem için Berat Albayrak'ı işaret ediyordu. Berat Albayrak, Cumhurbaşkanının damadı olmasına rağmen, elinde çok büyük kozlar olmasına rağmen ve cüretkar bir politika sergilemesine rağmen o kadar kötü bir performans sergiledi ki tasfiye oldu, edilmek zorunda da kalındı artık gitmiyordu çünkü. Kasası boşaldı ülkenin o Hazine Bakanı'yken. Süleyman Soylu, söylediğin gibi,  hükümet sisteminin değişmesiyle yok olan Başbakanlık koltuğunu fiili Başbakanlığa dönüştürdü. Hatırlıyor musunuz, bir yerde deprem olur, felaket olur, Süleyman Soylu gider otururdu, yanında ayrıca iki tane bakan oturur ve o konuşur, yanındakileri konuşturmazdı bile. Hatta yanındaki bakanların rahatsız olduğu çok yaygındı siyaset sahnesinde. Erdoğan sonrası için yapılan anketlerde de Soylu'nun oyları çok fazlayken Berat Albayrak yüzde 5'lerde kalıyordu. Vitrine konmadı Soylu, adeta tırnaklarıyla kazıyarak geldi. Ancak Erdoğan da bundan rahatsız çünkü o altındakilerin düşük profilli olmasını istiyor." 

Kemal Göktaş'ın, "Sedat Peker'in Süleyman Soylu'yla ilgili iddiaları dile getirmesinin arkasında siyaseten başka güçler olabilir mi?" sorusunu Soykan "Bence öyle bir ihtimal yok. Bu tip şeylerin çok planlanabilir olduğunu düşünmüyorum. Ama bir gelişme olur ve herkes o gelişmeye göre konumunu belirler. Bu kimileri için fırsattı, kimileri için çöküştür." diye yanıtlaması üzerine Göktaş, "Sedat Peker, pazar günü yeni iddiaları gündeme getirebilir, sen ne dersin?" sorusunu yöneltti.

"Sedat Peker, adım adım gidiyor ve çok planlanmış bir şekilde yürütüyor hamlesini. İki ana tema belirlemiş. Birincisi, uyuşturucu ile ilgili iddialar. İkincisi, Azerbaycanlı oligarklar ve mafya liderleri üzerinden bulunduğu iddialar." diyen Soykan, şu ifadeleri kullandı:

'SOYLU DÜNKÜ AÇIKLAMALARIYLA SİYASETEN DE ÇOK BÜYÜK BİR HATA YAPTI'

"Mesela, dünkü TRT yayınında Süleyman Soylu, Kolombiya'da yakalanan 5 ton kokain hakkında hiçbir soruya yanıt vermedi. Bu çok absürt bir durum. Ya da Yeldana Kaharman'ın öldürülmesi ya da Silivri Emniyet Müdürü'nün intiharıyla ilgili soru dahi sorulmuyor. Bence Süleyman Soylu dünkü açıklamalarıyla siyaseten de çok büyük bir hata yaptı. Oradaki 'Karısının iç çamaşırına gizlenen acizler' sözü, böyle bir üslup çok büyük bir hata oldu. Bunun siyasi sonuçları olacaktır. 

'PEKER'İN AÇIKLAMALARI BÜTÜN KURUMLARDA ZİNCİRLEME HALDE BÜYÜYOR'

"Mesela, Peker, bu sabahki videoda Hürriyet gazetesinin basılmasıyla ilgili artık iddia değil bir itirafta bulunuyor. Eski milletvekili Fevzi İşbaşaran'ı dövdürdüğünü itiraf ediyor. Artık olay itirafların bile sorgulanmadığı bir aşamaya gelmiş vaziyette. Ancak Peker'in açıklamalarını daha önceki skandallar gibi medyamızda göstermezsek, Erdoğan konuşmazsa taktiğiyle gizleyemezler çünkü sokağın da bir numaralı gündemi bu. Ayrıca Peker'in açıklamaları bütün kurumlarda zincirleme halde büyüyor. Soylu konuştukça daha da yayılıyor ve bu durum AKP içinde ciddi sonuçlar doğuracaktır."