Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. “Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın” pankartı açan hukukçular, Timtik ve Ünsal’ın fotoğraflarının olduğu “Savunmaya özgürlük” dövizlerini taşıdı. 

Açıklamada Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Sekreteri Çiğdem Akbulut konuştu.  Timtik ile Ünsal’ın adil yargılama talebiyle ölüm orucunda olduğunu belirten Akbulut, Adli Tıp Kurumu’un (ATK) verdiği “cezaevinde kalamaz” raporuna ve sonraki süreçte yaşananlara değindi. Timtik ve Ünsal’ın tedavi amaçlı hastanede olduğunu ifade eden Akbulut, arkadaşlarının tedaviyi kabul etmediğini, adil yargılama taleplerinin olduğunu vurguladı. 

Arkadaşlarının 11 gündür pandemi hastanelerinde tutulduğunu dile getiren Akbulut, “Hem enfeksiyon hem de Kovid-19 riski altında boşuna tutulmaktalar. Bu hastanelerde bulunmaları sağlıkları için uygun değildir. Cezaevlerinden daha kötü şartlarda tutulmaktalar. Hem maddi hem de manevi olarak daha kötü durumdalar. Cezaevlerinde yararlanabilecekleri gazete, kitap, mektup okuma ve aileleriyle görüşme, sohbet haklarından yararlanmıyorlar. Havalandırmaya çıkamıyorlar. Küçücük bir oda da tutuluyor. Avukatları olan bizler istediğimiz zaman görüşemiyoruz” dedi. 

TEDAVİ DAYATMASI 

Timtik ve Ünsal’ın hastanede yaşadıklarına değinen Akbulut, “Sürekli ışık ve gürültüye maruz kalıyorlar. Güvenlik gerekçesiyle kapıda bekleyen jandarma ve gardiyanların tacizi altında rahatsız edilmektedirler. Uyku uyuyamıyorlar. Saat başı sağlık çalışanları ‘bu bizim görevimiz’ diyerek tedavi dayatmasında bulunuyorlar” diye ifade etti. 

AYM’YE BAŞVURU

Akbulut, Timtik ve Ünsal için bugün Ankara’da avukatların Anayasa Mahkemesine (AYM) tedbir talebiyle başvurduklarını söyledi. Yargıtay’dan dosyalarının incelenmesini isteyen Akbulut, “Adli tatile bakılmaksızın bir an önce dosyanın incelenmeye almasını istiyoruz. Bu dosyanın bozulmasını istiyoruz” talebinde bulundu.

Açıklama “Ebru Aytaç onurumuzdur” ve “Devrimci avukatlar onurumuzdur” sloganlarıyla sona erdi.