Batman Demokrasi Platformu üyeleri, Beşiri ilçesinde 17 yaşındaki İ.P.'ye tecavüz eden M.O. adlı uzman çavuşun gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmasına yönelik tepkilerini yaptıkları açıklamayla gösterdi. Açıklamanın yapıldığın Batman Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’na "Sessiz kalmayacağız! İntiharın hesabı soruluna kadar konunun takipçisi olacağız" yazılı pankart asıldı.

‘BATMAN SESSİZ KALMAMALI’

Açıklama öncesinde konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, meydana gelen olayın takipçisi olacaklarını belirterek, kolluk birimlerine dönük ‘cezasızlık’ politikası üzerinde durdu.

Kimi çevrelerin ‘Olay Siirt'te geçmiş Batman'ın adını kirletmeyin’ yönündeki açıklama ve beyanlarına tepki gösteren Topkan, "Yaşanan olay nerede olursa olsun, Batman halkı olarak bu olaya sessiz kalmamız mümkün değildir. Bir genç kadının hayatı söz konudur. Dolayısıyla Batman bu olaya sessiz kalmamalı" dedi.

‘RAPORA RAĞMEN SERBEST BIRAKILDI’

Ardından Platform adına hazırlanan açıklamayı okuyan TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu’ndan Melek Atalay, son günlerde Şırnak ve Batman’da gerçekleşen taciz, tecavüz vakalarının ardından hükümet ve devlet yetkililerince bu vakaların örtbas edilmesine yönelik çabalara tanık olduklarını dile getirdi.

Atalay, "Tecavüz insanlık suçudur aklanamaz. Bunun mazereti de olamaz. Daha önceden alınan mağdurun açık beyanı ve dosyada bulunan cinsel saldırı olduğunu belirten Adli Tıp raporuna rağmen serbest bırakıldı. Belirtmek isteriz ki, cinsel saldırı suçu Türk Ceza Kanunu’nun 102/2 maddesinde ‘Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur’’ şeklinde düzenlenmiştir. Verilecek ceza miktarı cezayı arttıran nedenlerin varlığı halinde yarı oranında arttırılması durumu da dikkate alındığında Siirt Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararının hakkaniyetle bağdaşmadığı ve toplum vicdanı tarafından kabul edilebilir hiçbir yönünün olmadığı ortadadır" dedi. 

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI’

Atalay, Adli Tıp raporuna rağmen uzman çavuşun serbest bırakılmasını ise "Bölgemizde kamu görevlilerince işlenen suçların cezasızlık politikası ile sonuçlanmasının bir pratiği olarak" değerlendirdiklerini ifade etti.

'TAKİPÇİ OLACAĞIZ'

Batman ve Şırnak'ta yaşanan cinsel istismar vakalarıyla, İstanbul Sözleşmesi'nin öneminin bir kez daha açığa çıktığının altını çizen Atalay, "Bütün bu olaylar bize İstanbul Sözleşmesinin de ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermektedir. Yasayı suçlamak yerine suçlulara gereken cezaların verilmesi gerekmektedir. Cezasızlık güvencesiyle özellikle güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen istismar, işkence gibi insanlık dışı uygulamaların Batman Demokrasi Platformu olarak takipçisi olacağımızın tüm kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.