İzmir’de şimdiye kadar 115 insanın hayatını kaybettiği 6.9 şiddetindeki depremde kaldıkları evlerin hasar görmesi nedeniyle yüzlerce aile yaşamlarını kurdukları çadırlarda sürdürmek zorunda kalmış durumda. Bu ailelerden biri de 8 yıl önce Suriye’nin Minbic şehrinden Antep’e, oradan da İzmir’e yerleşen El Hasan ailesi. 

15 ferdi bulunan aile, kente geldikten sonra Bayraklı ilçesi Manavkuyu Mahallesi’ndeki bir daireye yerleşmiş. Farklı işlerde çalışarak yaşamlarını sürdüren ailenin kaldığı ev, yaşana depremde ağır hasar gördü.

Evlerine giremeyen aileye, yetkililer tarafından sadece bir çadır verilmesi nedeniyle ailenin bazı fertleri mahaldeki Barış Manço Parkı’nda yatıp kalkmak zorunda bırakıldı. 

‘ÇOCUKLARIM İÇİN KORKTUM’

Aile fertlerinden 25 yaşındaki Hale El Hasan’ın 3 çocuğu var. Suriye iç savaşı başladıktan sonra Türkiye’ye geldiklerini anlatan El Hasan, savaş öncesi hayatın ucuz olduğu Suriye’de savaş ile birlikte yiyecek ekmek bulamadıklarını dile getirdi.

Savaştan kaçıp geldikleri İzmir’de depreme yakalandıklarını söyleyen El Hasan, “Deprem sırasında çocuklarım için çok korktum. Savaştan kaçtım ama çocuklarım burada ölecek sandım. Deprem oldu çadırda oturuyoruz. Çadırlar çok soğuk, çocuklar hasta olacak. Eve girmemize izin vermiyorlar, hiçbir eşya alamadık” dedi.

TANSİYON HASTASI YAŞLI DIŞARIDA KALIYOR

Kendilerine verilen tek çadıra sığmamaları nedeniyle kemik iltihabı, tansiyon ve şeker gibi hastalıkları olan annesinin dışarıda kaldığını  belirten El Hasan, annesi gibi 8 akrabasının daha bazen kendi çadırlarında bazen de dışarıda kaldıklarını ifade etti. El Hasan, inşaat işçisi olan eşinin çoğu zaman iş bulamaması nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını da sözlerine ekledi. 

Kardeşi Hasan El Hasan (20) da ülkesinde henüz 12 yaşındayken tanık olduğu savaşta arkadaşlarını kaybettikten sonra Türkiye’ye göçmek zorunda kaldıklarını anlattı. Kentteki bir restaurantta çalışan Hasan, depreme iş yerinde yakalansa da en çok evdeki yatalak annesi için korktuğunu dile getirdi. 

Bu yüzden depremin ardından hemen eve doğru koştuğunu söyleyen El Hasan, “Annem yataktan kalkamadığı için komşuların yardımı ile evden çıkarabilmişler. Annemin iyi olduğunu görünce geri döndüm. Yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nın enkazı altında kalan biri çocuk 6 kişinin çıkarılmasına yardım ettiğim sırada belimin üstüne düştüğüm için 5 gün boyunca Çiğli’de akrabalarımızda kaldım. Daha sonra buraya geldik ama 2 gündür çadır yok diyorlar. Park içerisinde dışarıda kalıyoruz” diye belirtti.

MA / Tolga Güney - Esra Solin Dal