Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü ve kentte bulunan sivil toplum örgütleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamanın yapılacağı parkta, zırhlı araçlar ve çok sayıda polisle önlemler arttırıldı. 

‘HAKLAR ASKIYA ALINDI’

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, son yıllarda cezaevlerinde insan hak ihlallerinin üst seviyeye çıkarıldığını belirterek, tutukluların insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını vurguladı. Söner, başta HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile DTK Eşbaşkanı Leyla Güven olmak üzere bütün siyasi tutsakların haklarının askıya alındığını aktardı. Sistematik baskılara ve tecrit politikalarına karşı direnen tutukluların başlatmış oldukları süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemlerini desteklediklerini aktaran Söner, "Siyasi tutsaklar iradelerine sahip çıkmakta ve bunun için boyun eğmemekteler. Demokratik ve özgür bir toplum için bedel vermekteler. Siyasi tutsaklar şimdi toplumun huzuru ve barışı için açlık grevi eylemi sürdürmekteler, istekleri İmralı’daki tecridin bir an önce kaldırılmasıdır” diye belirtti. 

‘İSTEKLERİ BİZİM İSTEĞİMİZ’

Tecridin kaldırılmasının, barış, çözüm ve huzurun önünü açacağını ifade eden Söner, “Biz HDP ve STK’lar olarak siyasi tutsakların eylemini destekliyor ve istekleri bizim isteğimiz diyoruz. Bugün açlık grevlerinin 27’nci günü, bunun için bütün parti ve STK’ların bu konuda hassas olmaları gerekmekte, çünkü siyasi tutsakların istekleri, bütün insanlığın isteğidir" ifadelerini kullandı. 

Açıklamanın ardından alkış eşliğinde "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atıldı.